Esti sarcastic online?

retea neuronala
Foto: MAJCOT / SHUTTERSTOCK

Una din primejdiile comunicatiilor bazate pe text este lipsa de indicii care sa arate ca ironia a fost utilizata. Fara indoiala, ne-am lovit si noi de aceasta problema. Cercetatorii din Portugalia spun ca au suportat destul si au construit o retea neuronala care incearca sa determine daca tu sau interlocutorul tau virtual sunteti sarcastici.

Determinarea prezentei ironiei in limbajul calculatoarelor este importanta pentru foarte multe domenii, nu doar pentru a evita momentele ciudate din conversatiile zilnice.  De exemplu, nu poti face o evaluare precisa a unui sentiment, daca nu stii cand cineva glumeste, cand aceasta spune ca iubeste sau uraste un anumit lucru.

Dar asta nu este usor. In fond, aceeasi propozitie, cu aceeasi punctuatie,  poate avea inteles diferit, spusa de interlocutori diferiti. Imagineaza-ti un tweet al unui supporter stelist: “A castigat Steaua.” si acelasi tweet postat de un dinamovist. Aceleasi cuvinte capata sensuri diferite.

“Indiciile lexicale nu sunt suficiente pentru a putea discerne intentia ironica” se precizeaza la inceputul lucrarii scrise de Silvio Amir, de la Universitatea din Lisabona. ”Aprecierea contextului enunturilor are o importanta critica, pana si pentru oameni.”

Pentru a invata acel context, lucrarea descrie o metoda prin care reteaua neuronala gaseste indiciile contextuale, cum ar fi tweeturi anterioare, interese si persoane urmarite in mediul virtual.

Citeste si  Instalarea Portului Internațional de Andocare pe ISS

Combinata cu factori textuali care ii dau un mic indiciu de ironie, aceasta abordare s-a dovedit mai buna decat celelalte, descoperind ironia in 87 % din cazuri, fata de 85% in cazul altor sisteme. In orice caz, reteaua neuronala necesita mult mai putina configurare manuala si monitorizare si poate fi usor implementata in diverse retele sociale.

[sursa]