Șobolanii și biologia alcoolismului

sobolan
Foto: ARGUMENT / ISTOCKPHOTO

Ințelegerea bazei genetice care stă în spatele alcoolismului este extrem de importantă pentru a putea trata această boală. Totuși, acest lucru este greu de realizat prin studiul oamenilor pentru că aici pot interveni și factorii de mediu.

Pentru a putea afla baza genetică a alcoolismului, cercetătorii au conceput un experiment în care, începând cu anii ’80, au fost selecționați șobolani ce prezentau o predilecție voluntară pentru consumul apei în care era prezent și alcoolul.  De-a lungul a mai mult de 40 de generații, șobolanii ce prezentau predilecție pentru consumul de alcool și cei care preferau apa au fost înmulțiți pentru a se crea linii genetice de șobolani cu preferințe ridicate de alcool și cu preferințe scăzute.

Citeste si  Homeopatia

Studiul, publicat în PLOS Genetics, a scos în evidență existența a 930 de gene legate de preferința pentru alcool la șobolani. In plus, deși până acum cercetătorii credeau că alcoolismul provine din moștenirea unor forme modificate ale unor gene (forme care produc proteine defecte), noul studiu sugerează că alcoolismul ar putea proveni din folosirea incorectă a genelor. Aceste rezultate ar putea indica noi căi pentru tratamente genetice și neurologice pentru această boală.

Mihai Constantinescu

[sursa][sursa][sursa]