Sindromul Cotard, sau cum sa crezi ca esti mort

sindromul cotardExista acest sindrom si este cat se poate de real, chiar daca zombie nu sunt. Acum 9 ani, un pacient a vrut sa se sinucida, intrand in cada cu un toaster. Nu a murit, dar crede ca este mort. De la tentativa sa de suicid, crede ii lipseste creierul.

Le-a spus doctorilor, cat s-a aflat in spital, ca pastilele nu functioneaza pentru ca… nu interactioneaza cu nimic. Si-a pierdut simtul olfactiv, gustul, nu simtea nevoia sa se hraneasca, sa vorbeasca, sa faca nimic.

Sindromul Cotard mai este intitulat si Sindromul Mortilor Vii si se manifesta prin convingerea suferindului ca este mort. A fost descoperit in anii 1700 de catre un neurolog francez, Jules Cotard, in timp ce-si examina o pacienta care era convinsa ca nu mai are creier, nervi, piept, intestine etc si care credea ca e nemuritoare pentru ca nu simtea nevoia sa manance. A murit de foame.

Acum cativa ani, o belgianca a pretins ca nu a dormit, mancat sau mers la toaleta de luni de zile. Insista ca toate organele sale au putrezit, iar cand doctorii i-au luat tensiunea, i-a acuzat ca o mint pentru ca era convinsa ca nu are sange…

Citeste si  Durerea in urma respingerii si cea fizica sunt diferite

Sindromul Cotard se instaleaza in special la pacientii depresivi sau schizofrenici. Tratamentul medicamentos poate ajuta suferinzii sa-si revina, desi exista cazuri care dupa recuperare sa creada in continuare ca, desi nu sunt morti acum, cu siguranta au fost.

Revenind la sinucigasul cu toasterul, a fost primul pacient care a acceptat un Pet Scan. Acesta arata precum a unei persoane aflate in stadiu vegetativ. Doctorii nu au mai vazut asa ceva in cazul unui om care merge si vorbeste.

[sursa]