Fizicienii pot prezice acum momentul in care sistemele cuantice vor esua

atomPentru prima data, fizicienii pot prezice cu exactitate momentul in care sistemele cuantice vor esua, cu mult inainte ca acest lucru sa se intample. Informatia ar putea fi folosita pentru a imbunatati sistemele in viitor.

Ca o comparatie, te poti gandi la smartphone-ul tau si la faptul ca la un moment dat se va strica din cauza tehnologiei. Acum, imagineaza-ti ca ai putea prezice exact momentul in care se va intampla asta pentru ca apoi sa faci ceva pentru a impiedica acest lucru.

Asta au reusit fizicienii australieni, dar in locul telefoanelor mobile, au prezis momentul in care sistemele cuantice vor esua, si chiar pot impiedica asta.

Cea mai importanta diferenta intre smartphone si un sistem cuantic este aceea ca sistemul se destabilizeaza mult mai rapid si destul de aleatoriu. In tehnologia cuantica, speranta de viata este masurata in fractiuni de secunda, nu ani de functionare.

Tehnologia cuantica are abilitatea de a revolutiona modul in care traim si lucram. Computerele noastre acum se bazeaza pe biti pentru a functiona, care sunt intr-o stare de „on” sau „off” (1 si 0). Bitii cuantici, sau cubitii, sunt compusi din atomi prinsi intr-un cip minuscul si pot fi in stare de „on” sau „off”, dar si intr-o a treia cunoscuta ca superpozitie, lucru care ii face extrem de puternici.

Citeste si  Traim intr-o holograma?

Momentan, o problema mare a tehnologiei cuantice este aceea a fiabilitatii, pentru ca mediul din jurul sistemelor cuantice le destabilizeaza. Asta inseamna ca, la un moment dat, total aleatoriu, sistemele cuantice devin inutile.

Pana acum, oamenii de stiinta nu au putut prezice cand se va intampla asta pentru ca factorii declansatori sunt aleatorii. Sa nu mai vorbim de faptul ca nu poti masura sistemele cuantice fara a le destabiliza.

[sursa]