Conditii care fac timpul sa para ca acesta curge invers

Suntem obisnuiti ca timpul sa curga intr-un singur sens, spre viitor, corect? Nu este intotdeauna cazul asta. Un mix de cloroform si acetona ar putea parea un loc foarte ciudat pentru a gasi indicii, dar cercetatorii au folosit aceasta combinatie pentru a crea conditii in care timpul ar parea ca acesta curge in sens opus. (articol complicat, dar cu o concluzie simpla la final)

Cercetarea nu ne va ajuta sa vedem dinozarurii vii, dar ne-ar ajuta sa intelegem de ce Universul se „deplaseaza” intr-o singura directie.

Cel mai nou experiement condus de o echipa de fizicieni s-a concentrat pe deplasarea energiei. Intuitiv, timpul este foarte simplu. Ne putem aminti trecutul si nu viitorul, de exemplu. Dar cand spargem timpul in reguli foarte simple, descoperim faptul ca nu exista un motiv foarte clar pentru care cauza precede efectul. La cele mai mici niveluri, putem inversa formula descriind deplasarile si interactiunile particulelor si tot putem sa vedem imaginea de ansamblu.

Asadar, de ce este timpul orientat intr-o singura directie?

Un indiciu se afla in entropie. Intr-un sistem ce nu poate acumula energie, precum Universul nostru, lucrurile tind sa mearga de la ordonat la dezordonat. Daca vorbim despre legile termodinamicii, asta inseamna ca nu poti pune un obiect fierbinte intr-o camera rece, asteptandu-te ca obiectul sa se infierbante si mai tare, iar camera sa se raceasca. Chiar daca acest lucru nu ne spune de ce exista timpul, termodinamica ne ofera o directie de investigat.

Mai multe experimente au aratat, ca pana si la nivel cuantic, particulele se vor comporta in general in functie de conditiile de la inceputul existentei lor. Cu alte cuvinte, se orienteaza spre viitor. Exista limitari ale acestei generalizari? Aparent, nu, sau cel putin conform acestui experiment.

Echipa s-a uitat la cloroform, o molecula alcatuita dintr-un atom de carbon conectata cu unul de hidrogen si trei de clor. Cercetatorii au folosit un camp magnetic puternic pentru a alinia nucleele atomilor de carbon si hidrogen in timp ce moleculele erau suspendate in acetona pentru a manipula o proprietate a particulelor intitulata rotire. Acest procedeu i-a ajutat sa observe comportamentul nucleelor in timp ce i-au incalzit cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare.

Citeste si  99.9999999% din corpul nostru este spatiu gol

Dupa regula timpului, pe masura ce un nucleu se incalzeste, ar trebui sa transfere miscarile sale aleatorii particulelor mai reci pana cand ambele au aceeasi temperatura. In conditii normale, exact asta s-a intamplat, dar oamenii de stiinta au descoperit o exceptie interesanta, cand au corelat particulele. Asta inseamna ca anumite probabilitati se blocheaza reciproc la distanta datorita unor interactiuni precedente, un fel de inlantuire cuantica.

Corelarea particulelor a schimbat modul in care energia era impartita de cele doua obiecte: particulele de hidrogen au continuat sa se incalzeasca in timp ce acelea de carbon, inlantuite, s-au racit. Cu alte cuvinte, studiul a aratat echivalentul termodinamicii inversate intr-un loc foarte mic din Univers.


CONCLUZIE

Entropia guverneaza Universul si indica o directie a timpului spre viitor. Exemplul cu obiectul fierbinte plasat intr-o incapere rece este foarte util aici: obiectul se va raci, iar incaperea va prelua din caldura lui pana cand ambele vor fi la „temperatura camerei”, adica vor avea aceeasi temperatura. Prin acest experiment, entropia a fost inversata. „Obiectul” a continuat sa se infierbante, iar „camera” sa se raceasca. Daca entropia ne arata cursul timpului, in acest caz ne-a revelat ipoteza ca timpul ar putea curge si invers. Nice, nu? 🙂


Studiul a fost publicat pe arXiv.org, ceea ce inseamna ca inca nu este confirmat de alte entitati independente. De asemenea, a fost efectuat la scara foarte mica. Inca nu ne vom intoarce in timp, dar avem o directie interesanta de investigat.

[sursa]