Iluzie optica pentru descoperirea unei deficiente de vedere

Tuturor ne plac iluziile optice, dar aceasta pune cumva sub semnul intrebarii modul in care arata lumea din jurul nostru.

Priveste liniile din imaginea de mai jos. Cum le vezi? Sunt drepte, in zig-zag, curbate? Le vezi intr-un fel sau in mai multe?

Aceasta iluzie optica descoperita recent de psihologul experimental Kohske Takahashi de la Universitatea Chukyo din Japonia apeleaza la o deficienta de vedere, iar acest lucru subliniaza faptul ca ne putem uita la ceva fara sa vedem obiectul in totalitate.

Daca esti precum majoritatea oamenilor, probabil vei vedea linii atat in zig-zag cat si curbate, daca privesti mijlocul imaginii.

Acum, priveste liniile din coltul stanga-sus si din cel din dreapta-jos, unde exista linii albe in curbura de jos. Sesizezi ceva diferit?

iluzie optica

Daca liniile din acele zone alb-negru sunt ondulate dar vezi si linii in zig-zag in zona centrala gri, felicitari: ai fost diagnosticat cu o deficienta de vedere. Nu e ceva grav, asa ca nu te panica. Esti doar special.

Citeste si  Sindromul Cotard, sau cum sa crezi ca esti mort

De ce, oare, cei mai multi oameni vad linii in zig-zag in aceasta imagine, cand, de fapt, toate sunt ondulate? Potrivit lui Takahashi, ar avea legatura cu modul in care ochii nostri diferentiaza curbele de colturi in lumea reala si este posibil ca in momentul in care incercam sa facem diferenta sa apara un conflict in sistemul vizual al creierului.

Dar de ce colturile „suprascriu” curbele si nu invers? Ipotetic vorbind, o cauza ar fi modul in care oamenii s-au acomodat cu geometria lumii moderne. Este posibil sa ne fi adaptat la detectarea colturilor mai usor decat la cea a curbelor.

[sursa]