Breakthrough Initiatives va studia dacă Oumuamua este o navă extraterestră

Oumuamua este primul obiect cosmic care pare să origineze din spațiul interstelar, ce a fost observat de pe Pământ vizitând Sistemul nostru Solar.

Descoperit pe 19 octombrie 2017 și descris inițial ca fiind o cometă, Oumuamua a fost ulterior clasificat ca asteroid. Totuși, studiile posibile la acest moment nu exclud în totalitate ipoteza ca acest obiect interstelar să fie de fapt o navă spațială creată de o civilizație extraterestră.

Oumuamua are o formă alungită, de ac, având o lungime de 10 ori mai mare decât lățimea, nemaintâlnită în rândul asteroizilor observați până acum. Cercetătorii din domeniul călătoriilor spațiale pe distanțe lungi au crezut încă dinaintea apariției acestui obiect, că această formă de ac este cea mai potrivită pentru o navă spațială ce ar urma să călătorească în spațiul interstelar, pentru că ar minimiza impactul cu gazele și praful interstelar.

Cu scopul de a determina dacă Oumuamua este sau nu o navă construită de o altă civilizație, Breakthrough Listen a anunțat recent că va ”asculta” semnalele radio ale obiectului interstelar, cu ajutorul telescopului C. Byrd Green Bank, folosind 4 benzi radio de la 1 la 12 GHz.

Citeste si  Oumuamua, primul asteroid interstelar observat de pe Pământ, călătorește cu 38,3 km/s

Oumuamua se află acum la o distanță egală cu dublul celei dintre Pământ și Soare. De la această distanță, telescopul Green Bank ar putea să detecteze un posibil transmițător într-un minut.

Chiar dacă nu vor fi detectate semnale ale tehnologiei extraterestre, observațiile efectuate de Breakthrough Listen ar putea contribui cu informații necunoscute în acest moment despre Oumuamua, cum ar fi existența apei în compoziția acestuia.

Breakthrough Listen este parte din proiectul Breakthrough Initiatives, care are ca scop explorarea Universului și cercetarea dovezilor existenței vieții în afara Pământului, proiect din care fac parte Stephen Hawking, Mark Zuckerberg și Yuri Milner. Am descris programele Breakthrough Initiatives aici.