Piratii sunt de vina! Motivul pentru care SUA nu folosesc sistemul metric

Propunerea, venita din partea unor filosofi francezi, a fost una geniala: un sistem unic de masurare, derivat din unitati bazat pe zecimale. Ar fi incheiat modul in care comerciantii cumparau bunuri dupa un sistem si le vindeau dupa altul si ar fi simplificat calculele stiintifice si ar fi incurajat schimbul de idei in intreaga lume.

Un sistem extraordinar, mai ales pentru acele vremuri, daca francezii ar fi reusit sa-i convinga si pe altii sa-l foloseasca…

Piratii au cele mai bune metode de a strica planurile altora. In 1793, Joseph Dombey, aristrocat si botanist, a plecat pe mare de la Paris cu doua standarde pentru sistemul metric: un băț cu lungimea de un metru si un cilindru pentru unitatea de 1 kg. A plecat in traversarea Atlanticului pentru a se intalni cu secretarul de stat Thomas Jefferson, un fan al acestui sistem, pe care Dombey spera sa-l convinga sa propuna sistemul Congresului.

O furtuna a trimis nava in deriva, iar francezul a ajuns in Caraibe fix in bratele piratilor britanici. Acestia se aflau acostati acolo pentru a pradui doar navele straine, conform ordinelor Coroanei. Acestia l-au luat ostatic pe Dombey si au jefuit corabia. Omul de stiinta a murit in captivitate la scurt timp dupa, iar bunurile sale au fost vandute la licitatie.

Citeste si  Masina timpului - 15 noiembrie

Franta a trimis un al doilea emisar pentru a promova sistemul metric, dar pana a ajuns la destinatie, America a numit un alt secretar de stat, pe Edmund Randolph, caruia nu i-a pasat de masuratori.

In timp ce Europa functiona dupa sistemul metric, SUA se impiedicau in unitatile imperiale, si iata cum, dupa doua secole, americanii inca sufera de pe urma lor. Totusi, multe companii mari lucreaza in metri si grame. Sucurile sunt vandute in litri nu galoane. Elevii de liceu calculeaza in sistem metric la ora de chimie.

In 1875, SUA au semnat Tratatul Metric, ce a dus la infiintarea Biroului International de Masuratori si Greutati si a decis sistemul metric drept unic in comertul international. Abia 1975, Congresul a adoptat Legea Conversiei Metrice, ce a stabilit o utilizare largita a sistemului si intre granitele sale.

[sursa]