Sonda Dawn se apropie de Ceres

ceresSonda Dawn a intrat in penultima faza, cea de approach, fata de planeta pitica Ceres, ce se afla in Sistemul nostru Solar, de dimensiunea statului Texas. In luna martie, vom afla lucruri, speram noi, interesante despre un corp ceresc ce nu a mai fost vizitat pana acum, chiar daca se afla atat de aproape de noi.

Sonda a iesit din pozitia dificila in care se afla, si anume dincolo de Soare, perioada in care comunicatiile cu ea au fost limitate. Se afla momentan la o distanta de 640.000 de km departare de ceres si se apropie cu o viteza de 725 km/ora, cu viteza unui avion de pasageri. Momentul in care va intra in orbita planetei Ceres va marca o premiera: va fi pentru prima data cand o sonda a orbitat doua tinte din Sistemul Solar, dupa ce a vizitat mai intai planeta pitica Vesta pentru un an si 2 luni.

Citeste si  Exoplanete studiate în detaliu cu un nou instrument

Cele doua corpuri sunt diferite. Vesta s-a format prima, cand materialul radioactiv era abundent si, deci, temperatura mai ridicata, ceea ce ar fi dus la evaporarea apei, pe cand Ceres, formata ulterior si cu un miez ceva mai rece, ar fi pastrat oceane pe suprafata si sub o crusta inghetata.

Ceres este si cel mai mare corp din centura de asteroizi, care se afla intre Marte si Jupiter.

[sursa]