Luna, tinta rusilor. O companie privata vrea sa construiasca o baza pe satelitul Terrei

lunaO companie rusa si-a anuntat intentia de a construi pe Luna o baza proprie. Reprezentantii firmei private Lin Industrial cred ca pot face asta cu mai putin de 10 miliarde de dolari, iar proiectul ar urma sa fie finalizat in 2030.

Doi si ulterior patru specialisti ar putea fi detasati apoi pentru a se ocupa de facilitatile lunare, scrie Sputnik News.

Baza ar urma sa fie amplasata in zona polului sud al Lunii, cunoscuta sub numele de Muntele Malapert. 37 de misiuni sunt necesare doar pentru a transporta materialele necesare constructiei pe suprafata satelitului natural, ceea ce ar acoperi cinci ani, respectiv jumatate din timpul total gandit pentru desavarsirea proiectului.

Seful companiei este Serghei Burkatovski, unul din creatorii jocului online World of Tanks. A investit pana acum in baza de pe Luna doar 176.000 de dolari, in timp ce doar un prototip de racheta costa 200.000. Plus inca 13,5 milioane pentru zborul de lansare – asa cum au calculat cei de la TechTimes.com.

Citeste si  Jupiter si Luna, impreuna

Lunar Mission One, un alt proiect privat cu acelasi scop, dar de origine britanica, a strans primul milion necesar toamna trecuta, strangand fonduri pe platforma KickStarter. Un sprijin important il acorda acestei misiuni RAL Space, organizatie care s-a implicat activ si a contribuit la succesul a peste 200 de misiuni ale NASA si ESA, incluzand aici sonda Rosetta si al sau robotel Philae.

Lunar Mission One vizeaza acelasi amplasament pentru viitoarea baza – zona Muntelui Malapert. Ramane de vazut cine va fi mai rapid – urmasii lui Iuri Gagarin sau supusii coroanei britanice.

De citit si pe Reddit discutia pe marginea subiectului.

FOTO: NASA

Ella Moroiu