Stiinta intunecata: Ferma de cadavre din Texas

ferma 2Cand medicii legisti ajung la locul unei crime petrecute intr-un moment ce trebuie stabilit stiintific, vor avea nevoie de indicii biologice. Cum ar fi de pilda galbenul pielii sau nivelul de balonare al cadavrului, criterii care sugereaza cam de cat timp a trecut in nefiinta persoana respectiva.

Antropologia medico-legala este disciplina care se ocupa cu treaba asta cu aroma de formol. in Texas, stiinta a mers mai departe, iar universitatea de aici a permis deschiderea unei aşa-zise „ferme de cadavre”: Freeman Ranch. Aici, studentii examineaza descompunerea umana pe zeci de cadavre adevarate in diverse stadii de degradare, raspandite pe un teren de 6 hectare.

Unele sunt complet mumificate, cu carnea arsa de soarele Texasului. Altele au fost devorate de vulturi pana la os. Cel mai greu de privit sunt cei decedati recent, balonati pana la de doua ori dimensiunea initiala si acoperiti de viermi.

Citeste si  Cernobîl: Sigur pentru încă 100 de ani datorită unei super-structuri

freeman ranchFreeman Ranch – ferma de cadavre – este cea mai mare dintre cele cinci existente in lume, toate aflandu-se pe teritoriul SUA. Ele functioneaza cu trupuri donate in beneficiul stiintei, iar principalul scop este o mai buna intelegere a procesului descompunerii, in special pentru investigatiile criminale.

Au avut curaj sa intre aici niste jurnalisti curiosi de la publicatia americana Vox, care au fotografiat si filmat locul faptelor:

FOTO: Joseph Stromberg, Daniel Wescott (Vox)

Ella Moroiu