Stiinta meditatiei

meditatieTimp de mii de ani, oamenii au practicat meditatia pentru liniste sufleteasca, psihica si stare fizica de bine, dar cum afecteaza ea corpul din punct de vedere stiintific? Are vreun efect?

Porneste din creier. Regiunile care se activeaza in timpul meditatiei sunt cele care raspund de reducerea anxietatii, a depresiei si marirea tolerantei, regiuni care sunt activate atunci cand esti relaxat. In acelasi timp, memoria, constiinta de sine si stabilirea obiectivelor sunt cu mult imbunatatite. Cand au comparat creierul unui calugar budist cu cel al unui novice intr-ale meditatiei, oamenii de stiinta au observat ca in cazul calugarului empatia a fost cea influentata pozitiv. Cei care mediteaza au activitate sporita a undelor alfa in creier.

De asemenea, dimensiunea creierului se schimba, la fel si forma. Dupa doua luni de meditatii, materia cenusie s-a marit in zonele care raspund de invatare, memorie si emotii. In acelasi timp, amigdala, care se ocupa de stres si tensiunea arteriala, a scazut ca materie cenusie.

Citeste si  Pilula contraceptiva poate schimba forma creierului

Inima transporta mai eficient oxigenul si dioxidul de carbon. Sistemul imunitar este cu mult mai eficient. Un experiment a expus atat practicanti ai meditatiei cat si non-practicanti la virusul gripal pentru a observa raspunsul anti-corpilor. Pana si la nivel celular, exista schimbari. Cromozomul X sufera modificari.

[sursa]