Studiu: Chiar poti muri de „inima rea”

Pierderea cuiva drag poate fi mortala.

Intr-o perioada de trei luni dupa moartea partenerului de viata, vaduvii si vaduvele prezinta riscuri mari de boli cardiovasculare si deces, potrivit unui nou studiu. Acesta demonstreaza ca este posibil sa mori de „inima rea”, potrivit cercetatorilor.

Studiul, care apare in Psychoneuroendocrinology, arata ca indivizii care si-au pierdut partenerul de viata in ultimele trei luni prezinta markeri imuni care indica inflamatii in sistemul circulator si un HRV mai mic (heart rate variability) fata de altii de aceeasi varsta, sex, masa musculara si nivel al educatiei.

Sunt doi factori care cresc riscul aparitiei unor evenimente cardiace, printre care si decesul. Studiul este primul care demonstreaza ca doliul este asociat cu niveluri ridicate de citokine si un HRV mic.

„In primele sase luni dupa decesul persoanei iubite, vaduvii/vaduvele prezinta un risc de deces de 41%. Foarte important este faptul ca 53% din acest risc este reprezentat de cel al bolilor cardiovasculare”, Chris Fagundes, autor principal al studiului si profesor asistent de psihologie in cadrul School of Social Sciences, Rice University

Persoanele indoliate participante la studiu au prezentat niveluri de simptome depresive mai ridicate cu 20% fata de grupul de control. Varstele celor studiati au variat intre 51 si 80 de ani, cu o medie de 67.87, iar impartirea pe genuri a fost de 22% barbati si 78% femei.

Citeste si  Intuiția, mult mai eficientă decât gândirea analitică

Mai multe detalii, aici.