Cafeaua NU dă palpitații

Bunicul meu are bătăi cardiace neregulate de peste 20 de ani. Nu a renunțat niciodată la cafeaua de dimineață. Și bine a făcut. 

Fibrilația atrială, aritmia extrasistolică atrială, extrasistolele ventriculare sunt toate aritmii cardiace, boli în care inima bate neregulat. Aceste bătăi se manifestă, cel mai des, prin palpitații, senzația pe care o resimte pacientul atunci când ritmul cardiac este prea rapid sau prea neregulat. Apar de la mai mulți factori, de la emoții puternice la hipertensiune. Consumul normal de cafea nu este unul din ei, contrar sfaturilor medicale de până acum.

Un studiu recent a investigat 1388 de persoane pe o perioadă de un an. Persoanele aveau o vârstă medie de 72 de ani și nu aveau aritmii cardiace. 61% dintre ei consumau produse cafeinizate. Cercetătorii americani au comparat „bătăile cardiace premature”, care anunță apariția aritmiilor, între lotul care consuma cel puțin un produs cafeinizat pe zi și lotul de 39% care nu. Nu au observat nici o diferență corelabilă cu nivelurile de cafea, ceai sau ciocolată consumate.

Recomandările clinice împotriva consumului regulat de produse cafeinizate pentru a preveni aritmiile cardiace ar trebui reconsiderate pentru că s-ar putea să descurajăm inutil consumul unor produse ca ciocolata, ceaiul și cafeaua care s-ar putea să aibe beneficii cardio-vasculare. – Cercetătorul-șef, Dr Gregory Marcus

Într-adevăr, o echipă de cercetători din China au arătat în 2014 cum este foarte probabil că elixirul negru reduce riscul de fibrilație atrială, una din cele mai comune aritmii cardiace. Și deja din 2008 lumea medicală certifica faptul că nu există nici o legătură între consumul regulat de cafea și hipertensiune.

Citeste si  Laptele și carnea organice sunt chiar mai bune decât cele convenționale?

Iar băutorii de cafea mai au un motiv de bucurie. Apar din ce în ce mai multe dovezi despre beneficiile cafelei. Băutorii de cafea au un risc mai mic de diabet zaharat, de accident vascular cerebral și o mortalitate globală mai scăzută.

În concluzie, dacă beți cafea în cantități moderate -aici un calculator util- aveți un risc cel puțin identic, dacă nu mai scăzut, pentru palpitații și alte boli cardio-vasculare.