110 oameni necesari pentru supraviețuirea unei colonii pe Marte

Un studiu publicat recent arată că este nevoie de cel puțin 110 oameni pentru asigurarea supraviețuirii unei colonii pe Marte. Rezultatul, care este obținut folosind un model matematic, trebuie privit ca o estimare cu numeroase presupuneri și incertitudini. Totuși, este primul studiu care încearcă să determine în mod realist numărul de oameni necesari supraviețuirii pe Marte, luând în considerare absența oricărui ajutor venit de pe Pământ, ulterior amartizării.

Modelul matematic folosit în studiu se bazeză pe comparația dintre timpul petrecut pentru desfășurarea activităților necesare supraviețuirii pe termen lung pe Marte și timpul pe care oamenii aflați pe Marte îl au efectiv la dispoziție.

Autorul studiului spune că un element important al modelului matematic luat în considerare pentru determinarea acestui număr, de 110 oameni, este folosirea de bunuri în comun, care permite reducerea timpului consumat pentru efectuarea unei activități de un singur individ (de exemplu, mai mulți oameni ar contribui la construirea unui habitat, în care ar urma să locuiască apoi împreună).

Studiul ia în calcul posibilitatea de supraviețuire pe Marte, în cazul întreruperii legăturilor cu Pământul – comunicații și/sau livrări – ca urmare a unor conflicte sau cataclisme ce ar putea avea loc pe Pământ, care ar putea distruge sectorul spațial, sau ca urmare a unor schimbări politice de natură să întrerupă finanțarea proiectului.

De asemenea, studiul ia în calcul capacitatea oamenilor aflați pe Marte de a produce obiecte esențiale și consumabile folosind resursele locale, presupunând că resursele (de orice natură ar fi ele) cu care aceștia pleacă de pe Pământ au o durată de viață limitată și e nevoie ca în timp oamenii să genereze altele noi.

Rezultatul (deloc suprinzător) este că supraviețuirea pe Marte este posibilă doar dacă timpul necesar pentru munca aferentă îndeplinirii nevoilor de supraviețuire este mai mic decât timpul disponibil pentru muncă al oamenilor. Potrivit studiului, în situația unei colonii pe Marte, această stare este atinsă la un număr de 110 oameni. În concret, e nevoie de 110 oameni pe Marte doar pentru supraviețuire.

Studiul acesta mi-a amintit de ”The iPhone Thought Experiment” al lui Tim Urban de pe Wait but Why – dacă nu știți despre Tim Urban sau nu l-ați mai citit de mult, e momentul să luați de la început cea mai recentă serie, ”The Story of Us”. Revenind, în ”The iPhone Thought Experiment” ni se propune să ne imaginăm că o vrăjitoare malefică face ca toate obiectele făcute de om să dispară și ca Pământul să arate așa cum era cu 200.000 de ani î. Hr. Rămân aproape 8 miliarde de oameni ”dezbrăcați, stând pe terenuri cu iarbă, în păduri, mlaștini, tundre, deșert, în exact același loc în care erau cu o secundă înainte să fie aruncată vraja. Oamenii rămân însă neschimbați, fiecare individ știe tot ce a știut până acum. Fiecare dintre ei are în mână un bilețel pe care scrie că vraja va persista până ce omenirea reușește să construiască un iPhone 6S perfect funcțional. Un minut mai târziu toate bilețelele dispar.”

Întrebarea e cât durează până ce omenirea reușește, neavând nimic în jur, să construiască un iPhone funcțional. Rețineți că toate informațiile și toată cunoașterea dobândite de omenire există încă, la nivel individual, în mintea fiecăruia dintre oameni. Lipsește însă orice obiect creat de oameni folosind cunoașterea individuală în mod colectiv.

Cât credeți că ar dura?