Tehnologie anti-sforăit
Cunoastem deja o persoana care are nevoie de asa ceva – eu. Exista mai multe motive pentru care oamenii sforaie. De la probleme musculare si pana la obstructii mucoase (yach!), lista este vasta si se pare ca unicul lucru sigur in privinta sforaitului este faptul ca toata lumea il detesta. Eu ma trezesc uneori din cauza propriului sforait, asa ca va imaginati cum e… Vestea buna este ca zilele de chin ajung la final datorita unui smart patch care creeaza o zona silentioasa prin emiterea unor unde sonore contrare.
Potrivit lui Elizabeth Goldbaun de la LiveScience, aproximativ 45% dintre adultii sanatosi sforaie din cand in cand, iar 25% tot timpul (ca mine). Asadar, aproape jumatate din populatie este afectata si nu este nici o mirare ca mai multe companii tot incearca sa rezolve problema.
De cele mai multe ori, solutiile iau forma unor spray-uri nazale sau patch-uri care largesc narile, dar cele mai multe nu functioneaza in cazul tuturor, astfel ca problema ramane una foarte raspandita. Acum, un nou gadget va deveni accesibil publicului larg. Dezvoltat de un startup american si intitulat Silent Partner, device-ul va anula undele sonore, aceeasi tehnologie pe care o gasim in castile audio de inalta performanta. Asta inseamna ca va detecta undele sonore emise de „sforaitor” si ca va emite altele care sa le contrabalanseze, creand o bula de liniste in jurul persoanei deranjante.
Aparent, Silent Partner seamana cu un patch nazal un pic mai mare si este capabil sa detecteze sforaitul de la o distanta de 20 cm, ceea ce inseamna ca nu va anula o persoana care va incerca sa discute cu tine, cum ar fi sotia, iubita, soacra etc. Este ca un mini computer ce poate detecta sunet, analiza si emite un contra-sunet in timp real.
Echipa din spatele device-ului a declarat ca este conceput pentru cei care sforaie, dar care nu sufera de apnee, care necesita interventie medicala si tratament pentru ca poate afecta starea de sanatate.
Silent Partner este rezultatul unei campanii de crowdfunding de pe Indiegogo, ce a strans de peste 10 ori suma necesara, totalul fiind de 474.209 dolari. Startup-ul inca nu a anuntat o data a lansarii.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.