Titan se indeparteaza de Saturn de 100 de ori mai repede

In perceptia umana, lucrurile sunt clare si bine asezate in sistemul nostru solar, dar daca punem totul in perspectiva cosmica, observam ca totul se degradeaza. Planetele se indeparteaza usor-usor de Soare, iar satelitii se indeparteaza de planetele pe care le orbiteaza intr-un proces intitulat „accelerare mareica”.

Asadar, faptul ca satelitul Titan se indeparteaza de Saturn nu este deloc o surpriza, dar astronomii au descoperit ceva surprinzator: ritmul in care o face este de 100 de ori mai rapid decat anticipasera. Asta sugereaza ca Titan s-a format mult mai aproape de Saturn, in urma cu 4.5 miliarde de ani, si s-a indepartat pana la distanta de 1.2 milioane de km. Descoperirea aceasta sugereaza faptul ca intelegerea noastra a accelerarii mareice in vecinatatea lui Saturn are niste lipsuri.

Acelasi fenomen poate fi observat pe Terra. Pe masura ce Luna se invarte in jurul planetei noastre, atractia ei gravitationala ridica nivelul oceanelor si chiar trage putin planeta spre ea. Datorita ei avem mareele. Toate aceste forte transforma o parte a energiei Terrei de rotatie in caldura cauzata de frecare, iar efectul ar fi o frana gigantica pusa rotatiei planetei. In acelasi timp, gravitatia este distorsionata, accelerand deplasarea Lunii, care usor-usor se indeparteaza de noi intr-un ritm de 3.82 cm/an.

Citeste si  VIDEO: Pacient cantand la chitara in timpul unei operatii pe creier

Acelasi lucru se intampla si cu Titan in jurul lui Saturn, dar oamenii de sitinta nu au crezut ca procesul este atat de accelerat. Viteza ar fi cauzata de faptul ca Saturn este o planeta gazoasa si implica mai putina frecare decat ocanele si scoarta terestra ale Terrei, in cazul Lunii.

Potrivit teoriilor standard, Titan ar fi trebuit sa se indeparteze de Saturn cu o viteza de 0.1 cm/an. In schmb, doua tehnici independente au aratat ca Titan se indeparteaza de planeta cu o viteza de 11 cm/an, de aproape trei ori mai repede decat Luna.

Datele au fost colectate de misiunea Cassini.

[sursa]