Eruptiile radio din imensitatea spatiului cosmic

Astronomii au descoperit un ciclu de activitate intr-o noua eruptie radio si, in acest mod, au dat peste un indiciu important privind acest fenomen venit de undeva din imensitatea spatiului.

Eruptiile radio, sau FRB-uri, sunt „strafulgerari” extragalactice de lumina care inglobeaza o energie uriasa, echivalenta cu energia eliberata de Soare intr-un secol, eliberata in doar cateva milisecunde. Oamenii de stiinta au detectat prima eruptie radio in 2007, iar cauza a ramas necunoscuta aproape 15 ani. Variantele posibile mentioneaza coliziunea unor stele neutronice super-dense si chiar civilizatii extraterestre avansate.

Mai mult de 100 de eruptii radio au fost detectate pana acum si aproape toate au avut loc o singura data. In ianuarie 2020, astronomii au anuntat ca o asemenea eruptie are ciclu de activitate de 16 zile.

Eruptia FRB 180916 a fost prima detectata ca avand ciclu de activitate, dar acum a mai aparut una, FRB 121102, detectata cu ajutorul telescopului Lovell, cu un diametru de 76 de metri amplasat in Anglia. A fost nevoie de observatii intinse pe 5 ani. Astronomii au observat ca FRB 121102 erupe 90 de zile si apoi se opreste timp de 67.

Citeste si  Semnal cosmic, inca neexplicat

Nu este clar, inca, ce se afla in spatele acestei activitati, desi oamenii de stiinta au cateva idei. De exemplu, eruptiile periodice pot fi cauzate de oscilatiile miscarii unei stele neutronice extrem de magnetizate, denumite si magnetar, sau ar putea fi provocate de deplasarea a doua stele neutronice aflate intr-un sistem binar.

Studiul poate fi consultat pe arXiv.org

[sursa]