Top Ştiinţă 2015: Tehnologie

Am ales cele mai spectaculoase şi mai promiţătoare progrese tehnologice de anul acesta. Am inclus pe această listă și progrese „unice”, cum ar fi desalinizarea, dar și progrese globale, cum ar fi cele în domeniul celulelor stem.

1.Fuel Cell, Celula cu Hidrogen cu zero emisii

Visăm la motoare pe hidrogen de cel puţin 20 de ani, când un Keanu Reeves tânăr salva lumea în Chain Reaction

Cu toate că se lucrează la această tehnologie de ceva vreme, de abia în 2015 a ajuns în stadiile în care să fie luată în considerare pentru a deveni produs de consum. Va costa iniţial în jur de 60.000 de euro, dar, evident, prețurile vor scădea pe măsură ce se va lărgi scara de producție.

Există mai multe tipuri de celule, dar majoritatea stochează hidrogenul într-o combinație lichidă (soluție apoasă) sau solidă (oxid ceramic). Vor fi folosite în principiu la orice, dar industria auto este cea mai interesată de această tehnologie, cu Hyundai, de exemplu, care a anunțat o mașină cu o autonomie de 600 km pe hidrogen până în 2020.

2. Biopsii lichide

În China se desfășoară cel mai mare studiu pentru a demonstra că biopsia lichidă și analiza rapidă a ADN-ului pot găsi cancerul mai repede și cu o rată mai mică de erori. Practic, tehnologia testează „resturile” de ADN vărsate de celule canceroase în sânge, specifice acestor celule. Iar rezultatele inițiale sunt atât de promițătoare, încât există toate șansele să devină o tehnologie răspândită pe scară largă. Momentan biopsia lichidă testează 17 cancere cu mutații de ADN cunoscute, dar cercetătorii doresc să crească acest număr. În principiu, în afară de diagnosticul rapid, acceastă tehnologie ar ajuta foarte mult și tratamentul, care ar deveni „croit” perfect pentru pacientul în cauză.

3. Realitatea virtuală

După ani şi ani de visuri, scriituri, predicţii şi frici, în anul care vine vă veţi putea cumpăra primele echipamente de realitate virtuală (RV). De la Oculus, cel mai promiţător producător de RV, şi până la Sony, Google şi HTC, anul 2016 se arată foarte promiţător. Oculus, de exemplu, împreună cu Samsung vă oferă posibilitatea să vă conectați Oculus-ul la telefonul mobil. Iar dacă doriţi ceva mai mult decât un simplu joc, cu Icaros vă folosiţi toţi muşchii pentru a zbura într-o simulare virtuală.

4. Lucruri create prin celule stem

De la regenerare musculară ghidată prin fibre-fantomă şi până la restituirea memoriei, 2015 a fost unul din cei mai prolifici ani pentru crearea de noi organe folosind celule stem. Tehnologiile bazate pe celule stem funcționează pentru că aceste celule pot deveni orice, iar corpul are „memorie”, adică celulele stem vor deveni ceea ce trebuie să devină – ficat, sânge, creier etc. În plus, anul acesta a marcat progrese notabile pentru transformarea celulelor mature, în special din piele, în celule stem.

5. Desalinizare eficientă

Pentru țări deșertice sau care trec prin secetă extremă, o sursă importantă de apă ar putea fi oceanul. Doar că, până în 2015, scoaterea sării din apă costa foarte mult. Acum, prima centrală ultra-eficientă de desalinizare prin osmoză a fost inaugurată în Israel. Reușind să producă apă la prețul „pieței”, această centrală a deschis era desalinizării ieftine. Viitorul va însemna nu numai folosirea apei subterane, dar și progrese în eficientizare folosind materiale 2D, cum ar fi grafenul…

Citeste si  Ce stim despre atacul cibernetic de vineri

6. Materialele 2D

Grafenul, materialul 2D din carbon, a generat o adevărată revoluție (și un premiu Nobel) când a fost creat în 2004. De atunci, cursa pentru noi materiale 2D s-a intensificat enorm. În 2015, grafenul a fost dopat cu litiu pentru a-l transforma într-un superconductor, un material folosit pentru a transporta curentul electric fără pierderi. Tot în 2015, s-a reușit producerea în masă a grafenului, crearea de substanțe pe bază de grafen care reduc încălzirea electronicelor, s-a creat un cyborg minuscul combinând spori bacterieni cu grafen și lista poate continue.

Iar cursa nu se oprește la grafen. 2015 a văzut progrese notabile în crearea și utilizarea de TMD-uri, metale de tranziție dicalcogenide, combinații cristaline de elemente non-carbonice care pot fi semi-conductori, semi-metale, metale și super-conductori. Marile avantaje sunt elasticitatea și proprietățile optice – vor fi folosiți ca senzori și pentru a face electronice mai mici, mai pliabile și mai rapide.

7. Inteligență artificială

Începem să ne apropiem vertiginos de Matrix prin progresele tehnologice în inteligența artificială. 2015 a văzut progrese majore în tehnologia neuromorfică, în care arhitectura unui procesor este creată după modelul complex, sinaptic, al creierului. IBM, Qualcomm, Uniunea Europeană, DARPA, sunt doar câteva exemple de investitori majori în această tehnologie. Rețele neurale, senzorii mai buni, software-ul care avansează alarmant de repede, toate permit crearea de roboți, device-uri mobile și nu numai care netezesc linia odată clară între mașină și om. Priviți, de exemplu, un experiment realizat cu trei roboței echipați cu un algoritm care le permite să gândească. Au fost instruiți că doi dintre ei primesc o „pastilă” care îi oprește din a vorbi și că unul primește placebo. Apoi:

8. Nanotehnologie

2015 a marcat diverse progrese notabile în nanotehnologie, de la filmul spongios care curăță petrolul din ocean și până la crema pentru soare care blochează aproape în totalitate razele „rele” și un medicament nano care oferă noi speranțe în cancerul de peiele (melanom).

9. Mecanica cuantică

Suntem cu un pas mare mai aproape de a crea primul calculator cuantic: anul acesta am descoperit că mai mulți qubiți se stabilizează mai bine. Spre deosebire de bit, care este elementul de bază în calculatoarele convenționale, qubit-ul poate avea și starea de „0” și starea de „1” simultan. Problema majoră sunt erorile care apar și care destabilizează sistemul, pe care avem o șansă mai mare de a le elimina. Tot 2015 a marcat anul în care am reușit să teleportăm două proprietăți cuantice simultan printr-un „canal” cuantic.

10. Vă lăsăm pe voi să ne spuneți care tehnologie credeți că ar trebui ocupa acest loc.