Transplant de uter de la donatoare vie

ultrasunete
Alex Mit/Shutterstock

Un spital din Texas a efectuat patru transplanturi de uter de la donatoare in viata. In februarie, transplantul de uter a fost realizat de la donatoare decedata, dar a esuat din cauza unei infectii.

Pana acum, trei utere au fost inlaturate din cauza faptului ca nu primeau destul sange, dar al patrulea pare sa fi fost acceptat de organism. O declaratie a spitaului spune ca echipa medicala a fost optimista in privinta acestui uter.

„Nu sunt rusinat de faptul ca voi fi tinut minte ca fiind medicul care a efectuat patru transplanturi dintre care trei au esuat. Chiar si prin esec, voi reusi.” – Giuliano Testa, chirurg

Cele patru paciente, care au trecut prin aceasta interventie chirurgicala, sufereau de sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser, adica se nascusera fara uter. In astfel de cazuri, transplantul le ofera sansa de a putea avea un copil.

Procedura este in continuare in faza experimentala cu sanse foarte mari de esec. Sunt necesare cercetari ulterioare pentru a o transforma intr-una lipsita de riscuri. Chiar daca operatia va deveni disponibila, costurile acesteia vor fi foarte mari.

Medicii britanici au si ei planuri in directia aceasta dar cu donatoare decedate. Singura tara in care asemenea transplanturi au functionat dincolo de granitele SUA este Suedia, unde au existat 9 interventii, dintre care cateva femei au avut si copii dupa. De fapt, echipa medicala suedeza s-a aflat langa cea americana in timpul transplanturilor.

Citeste si  5 alimente evitate de orice altă specie

Functioneaza astfel:

  • Chirurgii recolteaza uterul si un fragment din vagin de la donatoare, in cazul acesta, aflata in viata
  • Il transfera apoi pacientei care le va primi. Chirurgii conecteaza uterul la sistemul circulator. Transplantul este atasat de vagin si pelvis fara necesitatea legarii nervilor
  • Daca transplantul este un succes, femeia poate ramane insarcinata dupa 6-12 luni
  • Pentru ca uterul nu este legat la ovare, pacienta va necesita fertilizare in vitro (procedura in care ovulul este fertilizat in afara corpului, urmand a fi implantat in uter)
  • Pentru ca uterul va fi fragil, femeia va putea naste numai prin cezariana.

Petru Stratulat

[sursa]