Trenurile electrice olandeze alimentate cu energie eoliană

Compania feroviară națională olandeză, NS, a anunțat că toate trenurile sale de călători electrice sunt de acum 100% alimentate de energie eoliană.

Anunțul NS pentru o flotă de trenuri alimentate cu energie eoliană a fost făcut în 2015, dar au reușit să realizeze planul cu un an înainte de data anunțată. Aproximativ jumătate din trenurile olandeze erau deja alimentate cu energie eoliană, dar pentru a schimba întreg sistemul, care folosea combustibili fosili, aveau nevoie să construiască mai multe parcuri eoliene sau să cumpere energie eoliană de la țările vecine, precum Danemarca.

Potrivit groenetrein.ns.nl, în jur de 600.000 de călători circulă zilnic cu trenurile alimentate de energia eoliană. Același site precizează că o turbină eoliană produce într-o oră energie cu care un tren poate circula până la 200 km.

Cu toate că trenurile sunt de obicei considerate ca fiind ecologice în comparație cu automobilele alimentate cu combustibili fosili, flota NS consumă anual 1,2 miliarde kWh de energie eoliană de la Eneco – echivalentul  cantității de energie electrică consumată de către toate gospodăriile din Amsterdam într-un an.

„Traficul este responsabil pentru 20 la suta din emisiile de CO2 în Olanda, iar dacă dorim să continuăm să călătorim, este important ca noi să facem acest lucru, fără a împovăra mediul cu dioxid de carbon”, a declarat  Michel Kerkhof, account manager Eneco pentru railway-technology.com în 2015

Se încearcă reducerea energiei utilizate pentru fiecare pasager cu 35% până în 2020, comparat cu 2005. Ceea ce nu ar trebui să fie atât de greu. Anul trecut Costa Rica a reușit să funcționeze doar cu energie verde 250 de zile. Scoția a putut produce pe zi mai multă energie eoliană decât întreaga țară poate consuma. În 2015 Danemarca a obținut 42% din totalul energiei sale electrice din energie eoliană, deși două dinte cele mai mari parcuri eoliene ale sale erau închise.

Citeste si  Telescopul Spatial James Webb

România a avut prima turbină eoliană în 2004 în județul Prahova. Numărul lor a crescut, anul 2012 marcând vârful absolut. S-a montat în medie o turbină eoliană pe zi. România a înregistrat în 2015 o producție de 2,976 MW în creștere cu 0.8% față de anul precedent.

În sfârșit, energia regenerabilă are mai multă capacitate de generare de energie decât combustibilii fosili la nivel mondial. Suntem pe drumul cel bun.

[sursă] [sursă] [sursă]

Sursă foto: eneco