Ultima trecere de aproape a lui Cassini pe langa Enceladus

enceladus8_cassiniCassini a inceput sa transmita informatii si imagini de la cea mai apropiata trecere de satelitul lui Saturn, Enceladus, la doar 4,999 km, efectuata pe 19 decembrie.

Earl Maize, project manager al misiunii la JPL, a declarat ca manevra aduce atat sentimente de triumf cat si de tristete pentru ca acum momentul se afla in trecut. Au trecut 10 ani de panificari ce au pregatit o explorare a unui corp ceresc incredibil din sistemul nostru solar.

Cassini va continua sa monitorzeze activitatea de pe Enceladus de la distanta pana la finalul misiunii din 2017. Urmatoarele intalniri vor avea loc de la departare. Aceasta a fost a 22-a, si inca de la primele, sonda a gasit activitate geologica, motiv pentru care i-a fost modificat planul de zbor pentru a maximiza calitatea imaginilor. La scurt timp de la detectarea activitatii geologice in 2005, Cassini a facut mai multe descoperiri in privinta materiei aruncate in spatiu prin fracturile calde de la polul sud. Oamenii de stiinta au publicat dovezi ale unei mari sub suprafata in 2014 ca apoi, in 2015, sa revizuiasca informatia pentru a cataloga masa de apa ca fiind un ocean planetar.

Citeste si  VIDEO: Filmul primei plonjări a lui Cassini prin spațiul dintre Saturn și inelele sale

[sursa]