Un AI bot al Google, campion la Go

go, board-game, jocUn jucator misterios a creat valva printre jucatorii de Go. In cele din urma, s-a dovedit a fi vorba despre AlphaGo, un program de inteligenta artificiala creat de Deep Mind, una dintre firmele Google.

Cunoscut sub numele de „Master (P)” jucatorul anonim a batut cei mai buni jucatori din lume, inclusiv pe numarul unu mondial, Ke Jie (19 ani).

Go este considerat cel mai complex board game inventat vreodata si este faimos tocmai pentru ca este foarte dificil pentru computere sa-l decodeze.

Jucatorii au avut o banuiala ca ar putea fi vorba despre un program de inteligenta artificiala, deoarece jucatorul a aparut de nicaieri si a reusit sa castige zeci de jocuri consecutive pe doua platforme diferite. Partidele s-au disputat pe serverele Tygem si FoxGo, iar Master a jucat mai mult de 50 de jocuri, castigandu-le pe toate, cu exceptia unuia singur, declarat remiza, deoarece conexiunea oponentului s-a intrerupt.

Citeste si  Testul "Turing" a fost trecut partial de AI

Dupa ce a pierdut in fata lui Master, jucatorul profesionist Gu Li a oferit o recompensa de 100.000 de yeni oricarui om care il va invinge pe misteriosul sau oponent.

Ramane de vazut cat de buna va fi noua versiune a lui AlphaGo atunci cand va juca in meciuri oficiale, deoarece in cazul partidelor online acestea se desfasoara mult mai rapid, ceea ce ofera un cert avantaj computerului in fata oponentilor sai umani.

[sursa]