Un brat al Caii Lactee inconjoara toata galaxia

calea lactee brateE destul de greu sa analizam propria galaxie atat timp cat ne aflam in interiorul ei. Abia in 1852, astronomul Stephen Alexander a spus pentru prima data ca galaxia noastra este una spiralata. De atunci, au fost facute foarte multe descoperiri care au schimbat modul in care o privim. Timp de decenii, astronomii au crezut ca are 4 brate compuse din stele si nori ce dau nastere stelelor si care se intind intr-o forma spiralata. In 2008, datele de la Telescopul Spatial Spitzer au indicat spre doar doua brate, dar o bara centrala mult mai mare. Acum, conform unei echipe din China, aflam ca un brat se intinde cu mult mai mult, inconjurand toata galaxia.

Bratul a primit numele Scutum-Centaurus si porneste de la acea bara din centrul galactic si se intinde pana in cealalta parte a galaxiei. Acolo s-a crezut pentru multe decenii ca s-ar termina, dar, in 2011, astronomii Thomas Dame si Patrick Thaddeus au vazut ceea ce pare a fi o extensie a acestui brat pe cealalta parte a galaxiei.

Conform echipei din China, Scutum-Centaurus s-ar intinde si mai departe de atat. Utilizand o abordare noua de studiere a norilor de gaz aflati intr-o zona cuprinsa intre 46.000 si 67.000 de ani lumina dincolo de centrul galaxiei, au detectat 48 nori noi de gaz interstelar precum si pe cei 24 deja cunoscuti.

Citeste si  Un "inel Einstein" descoperit la 10 milioane de ani-lumina depărtare

S-au bazat pe datele furnizate de radio telescoape din proiectul Milky Way Imaging Scroll Painting, care scaneaza norii de praf interstelar in cautarea undelor radio emise de gazul compus din monoxid de carbon. Dupa hidrogen, acest gaz este cel mai intalnit in spatiul interstelar si cel mai usor de detectat de radio telescoape.

Combinand informatiile acestea cu datele obtinute de Canadian Galactic Plane Survey, care cauta hidrogenul, au concluzionat ca acesti 72 de nori sunt insirati pe un segment al unui brat lung de 30.000 ani lumina. Oamenii de stiinta au subliniat faptul ca aceasta extensie ar apartine bratului descoperit in 2011 dar si celui denumit Scutum-Centaurus.

[sursa]