Unde s-au format cele mai rare cristale de pe Terra

cvasi-cristaleOamenii de stiinta au gasit o explicatie privind modul in care s-a format una dintre cele mai rare structuri de pe Terra. Cvasi-cristalele naturale sunt extrem de putine si au fost gasite intr-un singur loc inca de cand le-a fost intuita existenta in 1982. Gasite intr-un meteorit rusesc si cu o simetrie imposibila ce nu putea fi explicata, l-au costat jobul pe omul de stiinta care le-a descoperit.

Acum avem o explicatie pentru motivul raritatii lor: cvasi-cristalele par sa vina din spatiul cosmic, unde conditiile sunt la fel de ciudate precum structura lor atomica.

Cristalele sunt printre cele mai impresionante formatiuni gasite in nautra si destul de simplu de inteles. Sunt compuse din atomi aranjati intr-o simetrie aproape perfecta. Alte tipuri de structuri includ policristale cum ar fi cele mai multe metale, pietrele si gheata, solidele amorfe printre care sticla, ceara si multe plastice.

Citeste si  VIDEO: Reactie chimica spectaculoasa - Sarpele Faraonului

In 1982, chimistul israelian Daniel Shechtman a propus existenta unui alt tip de structura atomica ce poate fi gasite intr-o mostra de material sintetic realizat de catre el in laborator.

Cvasi-cristalele sunt compuse dintr-o forma ciudata si semi-ordonata de materie cu o structura atomica ce nu isi repeta tiparul. Cand a descoperit structura si-a zis ca asa ceva nu poate exista. A primit in 2011 Premiul Nobel pentru Chimie pentru efortul sau dar nu inainte de a fi batjocorit de colegii sai timp de decenii pentru ca a avut curajul sa sugereze existenta unei structuri semi-ordonate.

[sursa]