Urmele unei noi particule sub-atomice!
Doua echipa de fizicieni de la CERN din Elvetia au identificat urmele unei noi particule fundamentale si toata lumea crede ca ar fi vorba de „varul” bosonului Higgs, dar cu mai multa masa.
Kyle Cranmer, de la Universitatea din New York, este de parere ca datele nu sunt concludente inca, dar ca ar fi o mare realizare.
Dupa o pauza destul de lunga, acceleratorul a fost activat din nou in iunie pentru a ciocni particulele, dar, de aceasta data, cu o putere de 13 trilioane de electron volti, dubla fata de momentul in care bosonul Higgs a fost descoperit in 2012. De atunci, detectoarele CMS si ATLAS au inregistrat un varf al activitatii la nivelul energiei particulelor (750 miliarde electron volti).
Gasit prin resturile unor coliziuni protonice, acest semnal inexplicabil ar putea fi urma unei noi particule care seamana cu bosonul Higgs, dar care ar fi de 12 ori mai greu. Avand in vedere statistica detectorului ATLAS, semnalul ar avea o sansa de 1 la 93 sa fie o alarma falsa, dar este incurajator avand in vedere ca 1 la 3.5 milioane, raport cunoscut ca 5-sigma, reprezinta sansele standard ale unei descoperiri.
Dennis Overbye a scris in New York Times ca indiferent de sansele acestea, mai important ar fi faptul ca echipa rivala de la CERN a gasit acelasi semnal in acelasi loc. David Castelvecchi a scris in Nature ca ATLAS a detectat 40 de perechi de fotoni peste numarul prezis de modelele de fizica particulelor, iar CMS doar 10. Cand te gandesti ca au avut loc peste 400 trilioane de coliziuni protonice, devine destul de clar faptul ca aceste particule ori sunt extrem de rare, detectabile in conditii extrem de dificil de reprodus, ori nu exista.
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.