VIDEO: Hexagonul de pe Saturn si-a schimbat culoarea

hexagon saturn
NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Este un fenomen pe care il vedem doar pe Saturn, din toate planetele pe care le-am examinat pana acum. In doar 4 ani, hexagonul de pe Saturn si-a schimbat culoarea din albastru in auriu. Oamenii de stiinta cred ca asta se intampla datorita apropierii solstitiului de vara de anul viitor.

Descoperit acum aproape 30 de ani, hexagonul este o structura cu un diametru de 32.000 de km si se intinde pana la o adancime de 100 km in atmosfera densa a planetei. Fiecare varf al sau pare sa se deplaseze odata cu planeta. La marginea lui exista un curent de aer ce se deplaseaza cu o viteza de 321 km/ora. Judecand dupa dimensiune si deplasare, cercetatorii cred ca acest tipar este generat de un uragan care exista in centrul Polului Nord. Ei cred ca furtuna aceasta exista de decenii.

Citeste si  Curba continuumului spatiu-timp masurata cu ajutorul disparitiei unui pulsar

Stim destul de bine ce este hexagonul, dar nu stim cum a aparut. Odata ce ai un vartej gigantic de aer este destul de usor sa-l mentii. Este foarte dificil de explicat modul in care a luat nastere.

Avem de explicat un fenomen si mai ciudat: schimbarea culorii. Cea mai buna ipoteza este schimbarea anotimpurilor, care are loc o data la 7 ani, fiecare an pe Saturn este echivalent cu 27 terestri, iar schimbarea cantitatii de lumina solara poate explica nuanta galbuie.

Petru Stratulat

[sursa]