VIDEO. Obiecte dubioase în spaţiu
De la mingile şi crosa de golf strecurate pe Lună în costumul de astronaut, la viermii din borcan care au supravieţuit misiunii Columbia 2003, şi până la cenuşa unui actor din Star Trek, oamenii au transportat în spaţiu tot felul de obiecte. Cronicarii au ţinut socoteala, le-au scos din uitare şi le-au pus pe YouTube.
În 2010, în spaţiu a ajuns o bucată de lemn din mărul care l-a ajutat pe Isaac Newton să priceapă cum funcţionează gravitaţia. Alături de o vedere cu autorul legii care ne guvernează poziţia pe Terra, lemnul a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională.
Ceva mai demult, în 1977, două discuri imprimate cu sunete universale (cum avem şi noi la rubrica din Sound of Science), erau lansate în spaţiu, special pentru eventualii vizitatori extratereştri care ar putea călători prin zonă. Discurile de vinil conţineau saluturi în 55 de limbi şi celebra melodie Johnny B. Goode a lui Chuck Berry.
https://www.youtube.com/watch?v=Iq3ViOOnZDw#t
N-o să vă vină să credeţi, dar în 2007 a orbitat prin spaţiu şi nişte Salmonella. Timp de 12 zile… Înapoi pe Terra, oamenii de ştiinţă au constatat că bacteria era de trei ori mai violentă decât înainte de călătorie.
Un sandwich a plecat în misiunea Gemini 3, în 1965. În caz că sunteţi curioşi, era cu carne de vită şi pâine de secară. Pentru cei ce s-au născut mai târziu, programul Gemini a fost precursorul Programului Apollo, având rolul de a pregăti astronauții pentru aselenizare.
În misiunea Columbia din 2003, care s-a sfârşit tragic, la bordul navetei a circulat şi un borcan cu nematode… Adică viermi cilindrici, probabil limbrici, din cum reiese din fotografiile de pe internet. Misiunea s-a încheiat cu moartea întregului echipaj format din şapte astronauţi, dar viermii… ei bine, viermii au supravieţuit.
În 2012, cenuşa unui actor din Star Trek a zburat cu o rachetă manevrată de la sol. James Doohan, protagonist al celebrului serial, n-a fost singur, pentru că cenuşa altor 308 decedaţi se afla de asemenea la bord…
În 1971, Alan Shepard şi-a introdus în costumul de astronaut o crosă şi câteva mingi de golf, înainte de plecarea pe Apollo 14. Visul său era, desigur, să joace golf pe Lună. Mingea, spune el, a zburat mile întregi pe suprafaţa satelitului.
Buzz Lightyear – vă aduceţi aminte de jucăria verde cu capul mov din Toy Story? A petrecut peste un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, din 2008.
În fine, forţa fie cu voi! Din Războiul Stelelor, sabia lui Luke Skywalker a ajuns şi ea pe Staţia Spaţială Internaţională în 2007.
Ella Moroiu
Site fun despre Știință