VIDEO: Tundra siberiana se misca

siberiaCampiile inghetate din nordul tundrei siberiene se comporta foarte ciudat de cativa ani. Sa nu uitam ca in 2014 au aparut cateva gropi uriase aparent de nicaieri. Media locala a observat ca pamantul a inceput sa se umfle sub picioarele oamenilor pe insula Belyy. Un video lansat de Siberian Times ne arata cum un cercetator paseste pe ce pare a fi un petic de iarba ce se comporta ca un balon:

Potrivit Siberian Times, 15 asemenea petice au fost descoperite pe insula pana acum cu diametrul de aproximativ 1 metru fiecare. Cercetatorii le-au descoperit anul trecut. Lucreaza pe insula de ani de zile, fiind un loc popular pentru monitorizarea schimbarilor climatice datorita populatiei de ursi polari.

Intamplator, au depistat umflaturile acestea si au fost uimiti de faptul ca le-au gasit si anul acesta. In timpul ultimei lor expeditii, au dat la o parte iarba si noroiul unei umflaturi si au inregistrat scapari de aer, demonstrand faptul ca exista de 200 de ori mai mult metan acolo decat aer si de 20 de ori mai mult dioxid de carbon.

Citeste si  Pasarile conduc stolul pe rand

Ce se intampla, asadar?

Sunt necesare mai multe cercetari, dar o ipoteza este aceea ca ultimele valuri de caldura care au lovit Europa au cauzat o topire a permafrostului, eliberand metan aproape de suprafata. Desi inca nu exista o cercetare care sa confirme ipoteza, nu pare greu de crezut. Scurgeri de metan din permafrost au mai fost inregistrate peste tot in Siberia in cazul gropilor uriase aparute in 2014.

[sursa]