Viespile cunosc legea cererii si ofertei

cuib de viespiCercetatorii de la Universitatea din Sussex au studiat felul in care legea cererii si ofertei se aplica la o populatie de viespi din subfamilia Polistinae – in care lucratoarele cresc urmasii viespilor dominante in schimbul apartenentei la cuib.

Studiul s-a desfasurat in sudul Spaniei pe o perioada de trei luni. Au fost marcate si s-a stabilit genotipul pentru 1500 de viespi, al caror comportament a fost inregistrat in 43 de cuiburi separate.

Crescand numarul de cuiburi si implicit pe cel al partenerilor de cuib din respectiva zona, cercetatorii au descoperit ca lucratoarele munceau mai putin pentru „sefii” lor atunci cand aveau si optiunea altor cuiburi. In aceasta situatie, viespile dominante intrau in competitie pentru a oferi lucratoarelor cea mai buna afacere, permitandu-le sa lucreze mai putin, pentru a se asigura ca raman in cuib.

Citeste si  Acest copac este atat de toxic incat nu poti sta sub el cand ploua

Dr Lena Grinsted, de la Universitatea din Sussex declara: „Descoperirea noastra arata o paralela interesanta intre populatia de viespi si modul nostru de afaceri: o afacere proasta este mai buna decat niciuna, asadar cand competitia creste, creste si riscul de a trebui sa accepti un pret mai mic pentru ceea ce oferi.”

[sursa]