Echipele finaliste ale Google Lunar XPRIZE

XPRIZE
Foto Google Lunar XPRIZE

XPRIZE și Google au anunțat săptămâna aceasta cele 5 echipe finaliste în competiția Google Lunar XPRIZE, competiție menită să demonstreze capabilitățile sectorului spațial privat: SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, TeamIndus, Hakuto.

Pentru a se califica în faza finală, care presupune plasarea pe Lună a unui vehicul fără echipaj uman, care să se deplaseze cel puțin 500 de metri de la locul de aselenizare și să transmită date înapoi înspre Pământ, cele 16 echipe înscrie în competiție ar fi trebuit să încheie un contract de lansare până în ultima zi a anului 2016.

SpaceIL, echipa finalistă din Israel,  își va lansa vehiculul la bordul unei rachete Falcon 9. Moon Express, prima organizație privată care a primit aprobare din partea guvernului federal american pentru a aseleniza, a semnat un contract cu Rocket Lab USA pentru trei lansări înspre Lună până în 2020. Synergy Moon, echipa cu reprezentanți din 15 țări din jurul lumii, va folosi o rachetă Neptune 8. Echipele din India și Japonia vor folosi aceeași cursă, Hakuto semnând un contract cu TeamIndus, pentru a folosi o rachetă a Agenției Spațiale Indiene.

Citeste si  Capsula Apollo pierduta in spatiu acum 50 de ani, gasita

Reprezentanții Google Lunar XPRIZE au declarat că fiecare dintre cele 16 echipe înscrise inițial în competiție și-au depășit limitele pentru a demonstra că nu trebuie să fii o super putere guvernamentală pentru a trimite o misiune pe Lună.

În recunoașterea diversității planurilor finaliștilor de a-și îndeplini misiunile, XPRIZE a modificat regulamentul competiției, astfel încât procedurile de lansare ale vehiculelor către Lună să fie inițiate până pe 31 decembrie 2017, și nu finalizate, cum era precizat anterior.

Anca Stănescu