Vom mai avea mâine nevoie de stilou?

Scrierea de mână este practica universal disponibilă oricui pentru a facilita dezvoltarea conținutului. Este vitală pentru oricine dispune de actul scrierii de mână, să stăpânească standardele de exprimare scrisă, abilitate care depășește cu mult limitele impuse de catedră sau ecranul telefonului.

Cu toate că abilitatea a fost retrogradată în sarcini aproape dispărute, zvonurile despre moartea scrisului de mână sunt totuși, exagerate. Prin urmare, elogiul scrisului de mână trebuie justificat, ceea ce voi face în paragrafele următoare.

A pune stiloul pe hârtie stimulează creierul like nothing else (and this matters). În trecut, scrierea de mână era considerată o artă, iar privilegiul de a o practica cu un grad de finețe aparținea cel mai adesea doar elitelor societății și clerului. Călugării și preoții călătoreau și îi educau pe copiii regilor și nobililor în artele citirii și scrierii. În perioada Renașterii, după 1600, au fost dezvoltate mai multe stiluri de scriere și au existat multe școli care predau scrisul de mână. Cu cât această abilitate îți era mai dezvoltată, cu atât erai mai sus în societate. Multe forme ale literelor au trecut prin particularitățile culturale pentru a ne ajunge astăzi pe retină.

Scrierea este o abilitate culturală complexă și centrală, implicând multe sisteme cerebrale și integrează atât abilități motorii, cât și perceptive. Abilitatea scrierii cursive este adesea utilizată ca instrument pentru învățare, având în vedere profunzimea procesării pe care o oferă scrierea notițelor, chiar și în absența unei revizuiri. Astfel, scrisul de mână a fost considerat un precursor esențial pentru succesul academic, iar abilitatea este dobândită de obicei în timpul copilăriei în societăți cu o puternică tradiție de alfabetizare. Copiii trebuie să învețe cum să își coordoneze cu exactitate mișcările mâinilor și să producă forma fiecărei litere și cifre, iar în multe cazuri poate dura câțiva ani pentru a stăpâni această abilitate precisă. Un excelent studiu ne arată beneficiile pentru multe categorii culturale, cognitive și de vârstă.

Scrisul folosind device-uri vs. scris de mână reprezintă subiectul multor dezbateri, cu toate că multe dintre studiile disponibile indică cuvintele scrise de mână drept cea mai bună alegere. Observații ale cercetătorilor ne atrag atenția asupra beneficiilor determinate de dexteritatea obținută în urma îmblânzirii stiloului. A învăța de câtă presiune este nevoie pentru a trece gândul în cuvânt ajută elevii nu doar în activitățile din cadrul băncilor de școală. Fără această abilitate crucială, învățarea de a conduce, de exemplu, poate presupune un efort psihic și fizic de care nu suntem conștienți. Lipsa de reglare a presiunii ar putea afecta estimările prin care impunem cât de multă presiune este necesară pentru a frâna, a ține și a roti volanul.

Citeste si  Primul drog digital?

Căile neuronale formate prin scrierea cursivă pot ajuta creierul să se refacă după o leziune cerebrală sau un accident vascular cerebral prin reformarea, recablarea și consolidarea căilor deteriorate. Specialiștii în neurologie, de la terapeuți ocupaționali la neurochirurgi precum Dr. Rolando Del Maestro, sunt de acord că scrierea de mână ajută la repararea căilor neuronale și a secțiunilor creierului care pot fi deteriorate chiar în timpul unei comoții cerebrale (pierderea conștiinței urmată de amnezie). Dar creierul este remarcabil de rezistent. Cu un tip potrivit de terapie, cum ar fi terapia prin artă sau terapia prin scris, creierul poate repara căile neuronale deteriorate sau le poate ocoli în întregime. De exemplu, dacă lobul frontal este deteriorat, acest lucru poate afecta abilitățile organizaționale. Creierul poate ocoli centrul organizațional și poate conecta funcția scrisului într-o altă secțiune a lobului frontal. Aceasta este o soluție de cele mai multe ori inconștientă pe care creierul o face automat. Este ca și cum ți-ai distruge agenda și ai primi una nouă. Problema este că, odată ce noile căi de transmitere a influxurilor nervoase s-au concretizat, trebuie exercițiu pentru a le menține active și a le întări. Agenda în sine nu este suficientă pentru a te face organizat, trebuie să o folosești.

Abilitățile motorii fine sunt funcții cerebrale ridicate” ceea ce înseamnă că utilizarea acestora stimulează multe secțiuni ale creierul deodată. „Efectuarea scrisului cursiv activează  mai multe zone ale creierului”, spune Del Maestro, profesor în neuro-oncologie, deoarece trebuie să vedem literele, să formăm cuvintele și să le scriem Acest proces stimulează nu numai centrele de limbaj din cerebel, ci și centrele de memorie din lobul temporal, de vedere din lobul occipital și lobul parietal, formând noi conexiuni și ajutându-vă să învățați. Fără procesul de învățare prin scrierea cursivă, creierul tău nu face aceleași conexiuni, mai ales în ceea ce privește limbajul și centrele de memorie. 

Îmbunătățirea conexiunilor neuronale, abilităților de a citi și de a procesa informația, autodisciplinei, memoriei, abilităților de a rezuma și parafraza și poate cel mai important, controlul centrilor de coordonare se îmbunătățește și reprezintă ceva de care fiecare are nevoie, indiferent de profesie. Cât de des renunți la tastatură pentru a-ți etala caligrafia?

Mai multe informații: sursă 1 | sursă 2 | sursă 3