Zapada neagra, in Siberia

A nins in Siberia, dar in locul unei paturi albe de zapada, locuitorii unei zone rusesti trec printr-un cosmar industrial.

Trei orase din regiunea Kemerovo, din sud-vestul Siberiei, au fost acoperite de un strat gros de zapada toxica poluata de minele de carbune din zona. Praful negru prezent in atmosfera devina vizibil doar atunci cand ninge si se aseaza peste orase.

Cativa locuitori au publicat pe social media fotografii din ceea ce pare a fi o distopie post-apocaliptica ce ar fi inghitit orasele siberiene Prokopyevsk, Kiselyovsk si Leninsk-Kuznetsky. Intr-un mod si mai bizar, intr-o incercare de musamalizare a dezastrului, a aparut pe YouTube o filmare din decembrie a unui versant vopsit in alb langa un centru de recreere din orasul Mysky. Cei responsabili de vopsire au fost prinsi, iar vopseaua inlaturata.

Citeste si  Furtună uriașă de zăpadă

Bazinul Kuznetsk, ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 70.000 de km patrati, este una dintre cele mai intinse zone de extractie a carbunelui din lume si este responsabil de 60% din productia de carbune a Rusiei, dar pentru orasele acestea, care traiesc in umbra prafuita a minelor si fabricilor, exista un pret foarte mare de platit.

Potrivit activistilor de mediu, efectele asupra sanatatii locuitorilor sunt devastatoare, cu o speranta de viata mai mica decat in restul Rusiei cu 4 ani.

[sursa]

Această prezentare necesită JavaScript.