Roscosmos vrea sa reducă echipa de cosmonauți de pe ISS

Roscosmos
Foto: NASA

Roscosmos, agenția spațială rusă, transformată recent în corporație de stat, plănuiește să reducă la 2 numărul de membri ai echipei de cosmonauți de pe ISS.

Stația Spațială Internațională are un echipaj standard de 6 persoane, dintre care 3 cosmonauți de la Roscosmos și o echipă de 3 astronauți de la NASA, care include deseori un astronaut al agențiilor internaționale partenere – cum a fost recent cazul britanicului Tim Peake de la ESA.

Potrivit reprezentanților Roscosmos, deși neoficială deocamdată, decizia de a reduce la 2 numărul de cosmonauți de pe ISS are ca scop creșterea eficienței și reducerea costurilor, în condițiile în care bugetul de care dispune agenția pentru următorii 10 ani este de 20 de miliarde de dolari – puțin mai mult decât primește NASA într-un singur an.

Din 2011, de când s-a încheiat programul Shuttle al americanilor, Rusia a fost principalul furnizor de transport al astronauților și cosmonauților către ISS, generând o sursă importantă de venit. De câteva ori pe an, rachete Soyuz construite de ruși sunt lansate de pe cosmodromul Baikonur din Kazakhstan cu destinația ISS. NASA plătește între 70 – 80 milioane de dolari pentru călătoria unui singur astronaut către Stația Spațială Internațională la bordul unui Soyuz. Lucrurile se vor schimba, însă, din 2018, când NASA va reîncepe să trimită astronauți din SUA, la bordul vehiculelor ce sunt construite în prezent de SpaceX și Boeing.

Citeste si  VIDEO: Doua agentii vor incerca o amartizare saptamana viitoare

Reducând numărul cosmonauților la 2, Roscosmos va elibera spațiu în Soyuz pentru turiștii dispuși să plătească o călătorie spre Stația Spațială Internațională.

Anca Stănescu

[sursa] [sursa]