Instalarea Portului Internațional de Andocare pe ISS

Port International de Andocare
Foto: NASA

Doi dintre actualii membri ai echipei de pe Stația Spațială Internațională, Kate Rubins și Jeff Williams, vor efectua pe 19 august 2016 o ieșire în spațiu pentru a instala Portul Internațional de Andocare, care va permite cuplarea la ISS a viitoarelor misiuni cu echipaj uman. Aceasta va fi a patra ieșire în spațiu pentru Williams și prima pentru Rubins.

Lansat către ISS cu ajutorul SpaceX, portul de andocare este construit folosind măsurători de cuplare standard pentru toți constructorii de vehicule spațiale din lume și este dotat cu senzori și sisteme care permit andocarea automată la Stația Spațială Internațională, fără ajutorul astronauților. Unul dintre scopurile acestui sistem internațional standard de cuplare este  încurajarea competiției în vederea construirii de vehicule compatibile cu Stația Spațială Internațională, cu avantajul scăderii costurilor cu transportul astronauților și a încărcăturilor transmise către ISS.

Citeste si  VIDEO: Prima ieșire în Spațiu

Acesta este cel de al doilea port de andocare construit pentru ISS. Primul port a fost lansat cu racheta Falcon 9 aparținând SpaceX,  care a explodat la câteva minute după lansare.

Potrivit NASA, un alt port de andocare este construit în prezent de Boeing și va fi lansat tot de SpaceX la începutul anului 2018.

NASA va transmite în direct operațiunea de instalare a portului de către cei doi astronauți. Ieșirea în spațiu este programată pentru vineri, 19 august, ora 08:05 a.m. EDT (ora 15:05 în România) și o puteți urmări live aici: NASA TV.

Anca Stanescu

[sursa] [sursa]