citindNeurostiinta 

Și tu auzi o voce când citești?

citindIn ciuda a ce au invatat specialistii despre corpul uman si modul in care functioneaza creierul, exista in continuare experiente cotidiene care ii lasa fara explicatie, precum vocea pe care o auzim in cap atunci cand citim. Nu, nu esti singurul. Suntem mai multi…

Din fericire, nu exista intrebari prea ciudate pentru cercetatori, iar un studiu online de mici dimensiuni ne spune ca nu suntem singuri, iata ce am spus si mai sus, si ca multi se confrunta cu aceasta „problema”. Auzim o voce care rosteste cuvintele pe care le citim, in timp ce le citim.

Considerata mai demult o halucinatie verbala auditiva, cercetatorii au ajuns la concluzia ca este mult mai intalnita decat credeau. Desi au fost demarate studii asupra diferentei intre vocea personala si cea „auzita”, nimani nu a incercat sa afle sursa fenomenului pana acum.

Pentru a afla cati suntem in situatia aceasta, psihologul Ruvanee Vilhauer de la New York University si-a indreptat atentia spre un loc in care multi oameni adreseaza si raspund la intrebari: Yahoo! Answers, cel mai mare site de Q&A din lume.

A gasit 160 de postari pe subiectul vocii interioare, 136 de raspunsuri si 24 de intrebari si a lucrat cu o echipa independenta de codare pentru a cataloga continutul astfel incat sa poata fi cuantificat si analizat. Este o tehnica standard in cercetarea psihologica si ajuta cercetatorii in compararea raspunsurilor ne-standardizate, cum ar fi masurarea celor ale persoanelor care confirma existenta vocii spre deosebire de cei nesiguri.

Citeste si  De ce este frica de paianjeni?

Din 160 de postari, Vilhauer a descoperit ca 82.5% au spus ca aud una sau mai multe voci cand citesc. Cei mai multi au presupus ca este normal – „Cu totii auzim voci in capul nostru uneori, chiar voci ale persoanelor cunoscute, mai ales cand citim”, a scris un utilizator.

Dar 10.6% au scris ca nu au auzit niciodata o voce in timp ce au citit si sunt de parere ca vocea nu este un aspect normal.

Dintre cei care au auzit voci in timpul cititului, unii au declarat ca au auzit mai multe, chiar cu accent, in timp ce altii au auzit propria voce. Aproape toti au auzit o voce interioara ce avea volum, gravitate sau accent. Unii au mentionat ca atentia le-a fost distrasa de aceasta si chiar i-a speriat.

Interesant este faptul ca 10 utilizatori au realizat ca aud aceasta voce cand au fost intrebati. Cercetarea a fost publicata in jurnalul Phychosis, iar Vilhauer crede ca rezultatele ei sustin ipoteza conform careia halucinatiile auditive sunt de cele mai multe ori voci interioare care sunt pur si simplu identificate gresit ca apartinand altor oameni.

Studiul lui Vilhauer ar putea explica de ce oamenii de stiinta nu au adresat intrebarea aceasta pana acum.

„Vilhauer speculeaza ca, probabil, psihologii au esuat in a studia intrebarea pentru ca au presupus eronat faptul ca toata lumea are aceeasi experienta a cititului precum cea personala” – Christian Jarret, pentru blogul British Psychological Society

[sursa]

Similare

4 Thoughts to “Și tu auzi o voce când citești?”

 1. Citeste si subiectul sau tema: „Schizofrenie” de pe Wikipedia. De la capitolul „Simptome” citez:
  „O persoană diagnosticată cu schizofrenie poate avea halucinaţii (cele mai frecvente sunt reprezentate de auzirea unor voci), deliruri (adesea bizare sau de natură persecutorie) şi gândire şi vorbire dezorganizate.”
  De la capitolul „Clasificarea schneideriană” citez:
  „La începutul secolului al XX-lea, psihiatrul Kurt Schneider a efectuat liste cu forme de simptome psihotice despre care credea că diferenţiază schizofrenia de alte tulburări psihotice. Ele sunt numite simptome de prim rang sau simptomele de prim rang ale lui Schneider. Ele includ:
  1) auzirea de voci halucinatorii care comentează gândurile sau acţiunile sale sau care conversează cu alte voci halucinatorii;
  2) credinţa că gândurile sunt inserate sau sustrase din mintea conştientă a pacientului;
  3) credinţa că gândurile proprii sunt difuzate altor oameni
  4) delirul de a fi controlat de o forţă externă;

  1. Vocea pe care o auzi cand citesti:
   – nu iti comenteaza gandurile si nu converseaza cu alte voci

   Deci… ?

  2. Larisa

   Nu are legatura cu subiectul articolului. Articolul se refera efectiv la citit, ca si cum ai citi cu voce tare, insa citesti in gand.

 2. liviu lipan

  @Petru Stratulat
  Domnu’ Stratulat,
  Uite Larisa cred a rezolvat cazu’, domn’e! „Articolul se refera efectiv la citit, adica citesti in gand ca si cum ai citi cu voce tare.” Asta este domn’e! Cum draq de nu mi-am dat seama?

Leave a Comment