2018: Artificii stelare la trecerea unui Pulsar prin atmosfera unei stele gigantice

Dragi curiosi, tineti-va bine in 2018, cand o stea neutronica ce se invarte de sute de ori pe minut in jurul propriei axe va trece pe langa o stea de 15 ori mai mare decat Soarele nostru. In primavara lui 2018, astronomii se vor uita la acest foc imens de artificii. Viteza de deplasare a Pulsarului va fi de 300 km pe secunda, iar evenimentul va avea loc la o distanta de 5000 ani-lumina de Terra.

Pulsarul J2032 are un diametru de doar 20 km si este de doua ori mai masiv decat Soarele. Se invarte de 7 ori pe secunda. Pe de alta parte, MT91213, steaua gigantica, este catalogata drept una mare si fierbinte care pierde multa materie din cauza vitezei sale de rotatie rapide de 200 km/secunda si este de 10.000 de ori mai stralucitoare decat Soarele.

Citeste si  Cateva evenimente cosmice din 2015

Cele doua stele au cea mai lunga orbita gasita vreodata intr-un sistem binar care contine un pulsar radio estimata la 25 km. Desi nu este primul eveniment de acest gen observat pana acum, este pentru prima data cand avem orbite atat de mari si corpuri atat de masive. Savantii inca nu stiu cat de mult se vor apropia cele doua stele pentru ca Pulsarul este urmarit de doar 5 ani, dar ei cred ca acesta va trece prin discul de materie al stelei gigantice. In acest mod, vom putea masura campurile gravitational si magnetic ale stelei fierbinti.

[sursa]