Indicele de masa corporala si Alzheimer-ul

creierCercetatorii de la Brigham and Women’s Hospital (BWH) si Massachusetts General Hospital (MGH) ne fac sa ne intrebam daca nu ar fi mai bine sa renuntam la dieta chiar acum. Ei au descoperit ca un BMI redus (Body Mass Index – Indice de masa corporala) este asociat cu un risc sporit de dementa. Putem sta totusi linistiti, este vorba despre varsta a treia.

Studiul a fost publicat in Journal of Alzheimer’s Disease si a inclus 280 de subiecti cu varste cuprinse intre 62 si 90 de ani. Dupa ce au facut ajustarile legate de sex, varsta, educatie, dar si de prezenta APOE4 – o proteina ce reprezinta factorul genetic cu cel mai mare risc de aparitie a bolii Alzheimer – ei au descoperit ca un BMI mai mic este asociat cu un numar crescut de depozite beta-amiloide in creier.

Citeste si  Competitie: 300.000 de euro ofera statul roman pentru cercetarea bolilor neurodegenerative

Ipoteza cercetatorilor include trei stadii. Primul, in care persoanele sunt normale din punct de vedere cognitiv, dar prezinta depozite beta-amiloide, cel de-al doilea, in care apar dovezi ale degenerarii neuronale, cum ar fi pierderea anumitor tesuturi cerebrale, dar fara simptome cognitive, si cel de-al treilea stadiu, in care sunt prezente si modificarile cognitive.

Deocamdata, valoarea acestei cercetari este pur teoretica, dar ea reprezinta un pas important in dezvoltarea evaluarii timpurii a riscului de Alzheimer. Cercetatorii au anuntat deja ca studiile care urmeaza se vor concentra pe elucidarea mecanismului din spatele acestei asocieri.

[sursa]