Boeing amână pentru a doua oară lansarea către ISS

Boeing
Foto: Boeing

Pentru a doua oară de când a fost selectată de NASA, Boeing a amânat lansarea primului zbor cu echipaj uman la bordul CST-100 Starliner, vehiculul pe care compania îl construiește pentru a transporta astronauți către ISS și înapoi pe Pământ.

CST-100 Starliner era programată inițial pentru lansare cu echipaj uman în anul 2017, însă Boeing a anunțat în luna mai a acestui an că va amâna evenimentul pentru prima parte a anului 2018. Recent, compania a anunțat că întâmpină, printre altele, probleme cu lanțul de aprovizionare și că va amâna din nou lansarea până în luna decembrie 2018.

În cursa pentru a deveni prima companie privată care transportă astronauți către ISS, se află și SpaceX.  Contractele încheiate de NASA cu cele două companii presupun cel puțin un zbor de test cu un astronaut NASA la bord, pentru a verifica sistemul la lansare, modul de manevrare în orbită și andocare cu ISS. Dacă toate testele sunt îndeplinite cu succes, companiile vor primi certificarea NASA pentru misiunile către ISS.

Citeste si  Video: Gunoi spatial de 2,300 kg arzand in atmosfera

Noile termene stabilite de Boeing permit obținerea certificării NASA până la finalul anului 2018, astfel încât prima misiune oficială către ISS să aibă loc în același an.

Boeing și SpaceX au fost selectate în 2014 de NASA pentru a transporta  astronauți înspre Stația Spațială Internațională  și înapoi pe Pământ, la costuri mult mai mici decât cele practicate în prezent. Deocamdată, Rusia este principalul furnizor de transport al echipajelor umane către ISS, NASA plătind între 70 – 80 de milioane de dolari pentru transportul unui singur astronaut în spațiu.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu