Campuri de forta si camere de staza NASA

cerNASA a anuntat finantarea a opt proiecte spatiale ambitioase care vizeaza popularea unor corpuri ceresti indepartate, mai exact: sistem de camp de forta magnetica, o camera de somn indus pentru astronautii ce ar calatori spre Marte si puncte capabile sa se asambleze singure ca avanposturi in drum spre Planeta Rosie.

Aceste tehnologii suna un pic SF pentru ca se afla in programul Innovative Advanced Concept Program (NIAC) al NASA, responsabil de tehnologii aflate in stadiu de concept in explorarea spatiala. Proiectele alese pentru NIAC nu trebuie doar sa sune bine si interesant ci este obligatoriu ca ele sa fie si plauzibile.

Camerele de somn indus poarta numele de Vision System Torpor Habitat. Nu sunt bazate pe somn criogenic, asa cum am vazut prin filme, ci mentin astronautii in viata in timpul unui somn adanc. Inginerii NASA doresc sa exploreze modul in care somnul adanc ar putea fi folosit pentru a-i mentine proaspeti pe astronauti, sa cerceteze medicamentele necesare si sa dezvolte metode de a optimiza nava astfel incat sa devina confortabila pentru misiuni pe termen lung.

Citeste si  Vinil observat la microscop

Un alt proiect: Growth-Adapted Tensegrity Structures, adica avanposturile spatiale, ce vor fi construite de roboti pentru a ajuta explorarea spatiala. Droizii ce ar lucra acolo le-ar putea adapta si repara in functie de necesitati.

[sursa]