China lansează cel de al doilea laborator spațial

laborator
Foto: China Daily

China va lansa astăzi, 15 septembrie 2016, cel de al doilea laborator spațial pe orbita Pământului.

Programată pentru ora 17:04 (ora României), lansarea laboratorului Tiangong 2 cu ajutorul unei rachete Long March 2F va avea loc de la Centrul de Lansare Jiuquan din Deșertul Gobi.

Spre deosebire de primul laborator spațial al Chinei, Tiangong 1, care a fost lansat în 2011 și și-a încheiat oficial misiunea în martie 2016, Tiangong 2 va putea să găzduiască astronauți la bord pentru mai multe zile.

Dacă lansarea de astăzi nu va întâmpina nicio problemă, în luna octombrie 2016, naveta spațială Shenzou-11 va fi lansată către Tiangong 2 cu doi astronauți la bord, care vor începe prima misiune de 30 de zile la bordul laboratorului spațial, cea mai lungă misiune a Chinei de până acum și prima misiune cu echipaj uman din 2013.

Citeste si  Aeronava chinezeasca pe energie solara - autonomie 6 luni

Laboratorul are două cabine, una pentru echipamente și una pentru astronauți și experimente, printre care comunicații cuantice între Pământ și spațiu și cultivarea plantelor.

De asemenea, laboratorul spațial va fi echipat cu un ceas spațial atomic având o acuratețe atât de mare încât va avea o eroare de 1 secundă o dată la 30 de milioane de ani.

Cele două laboratoare spațiale, Tiangong 1 și Tiangong 2, sunt prototipurile Chinei pentru a-și atinge scopul final de a avea o stație spațială permanentă pe orbita Pământului în anul 2020.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu