Masina timpului – 15 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • bugatti_type_57_atalante_1936
    Ramgeis

    Ettore Bugatti – 1881: proiectant si producator de automobile francez, nascut la Milan. Este cunoscut ca fondatorul si proprietarul fabricii de automobile ce-i poarta numele.

  • Frank Eugene Lutz – 1879: entomolog american. Este renumit pentru studiile sale legate de drosophila.
  • Jan Ernst Matzeliger – 1852: a revolutionat industria de incaltaminte prin dezvoltarea unei masini care cosea partea superioara a pantofului de talpa acestuia. Inainte de aceasta inventie, pantofii erau fabricati manual, asamblarea partilor fiind un proces laborios si lung. Intr-o zi de munca de 10 ore puteau fi asamblate pana la 50 perechi. In plus, pentru fabricarea pantofilor era necesar un mulaj facut dupa piciorul clientului, din lemn sau piatra. Masina respectiva putea produce intre 150 si 700 perechi pe zi, pretul pantofilor reducandu-se la jumatate pe intreg teritoriul tarii. Matzeliger a dedicat foarte mult timp inventiei sale, lucrand fara sa se hraneasca. A fost rapus de o raceala ce s-a transformat rapid in tuberculoza, murind cu 3 saptamani inainte de a aniversa 37 ani. Inventia sa a fost denumita „cel mai mare pas inainte in industria de incaltaminte”.

FACTS:

  • 1997 – FDA (Administratia de Alimentatie si Medicamente din SUA) retrage de pe piata doua dintre medicamentele pentru dieta: fenfluramina si dexfenfluramina. Institutia a stabilit o posibila legatura intre afectiuni ale valvelor inimii si acesti compusi. Cele doua erau folosite pentru inducerea senzatiei de satietate si reducerea apetitului.
  • 1885 – se emite in SUA brevetul pentru zaharina pe numele lui Constantin Fahlberg.
  • 1784 – prima ascensiune cu balonul cu echipaj uman are loc in Anglia si apartine lui Vincent Lunardi. Lunardi si prietenul sau, George Biggin, au hotarat sa demonstreze zborul cu balonul cu hidrogen. In fata a 200,000 oameni nerabdatori, printre care si printul de Wales, Lunardi a fost nevoit sa-si lase prietenul in urma. A pornit la drum cu un balon umflat doar partial, un caine, o pisica si un porumbel in colivie. Pe parcursul zborului de 24 mile, balonul a facut o oprire pentru a lasa pisica la sol, deoarece parea ca sufera de rau de inaltime. In urma acestui eveniment, numele lui Lunardi a ramas in istorie, fiind mentionat in operele poetului national al Scotiei, Robert Burns.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]