Criza de apa pentru 25% din populatia Terrei

In ultima suta de ani, nevoia de apa a crescut mai mult decat natalitatea si pe masura ce rezervele de apa scad, anumite parti din lume sunt in fata unei crize majore.

In 2019, 17 tari sunt in situatia de a folosi in agricultura, industrie si consumul oraselor 80% din rezerva de apa, iar acest procent este unul extrem de ridicat pentru ca, in cazul unei secete, criza este inevitabila. Oamenii de stiinta sunt cu totii de acord ca episoadele secetoase se vor inmulti din cauza incalzirii globale.

Folosind un model nou hidrologic, ce ne arata riscurile consumului de apa mai bine ca pana acum, cercetatorii de la Institutul de Resurse Globale (WRI) au calculat ca nevoia de apa a crescut cu mai mult de 100% din 1960 incoace.

Este o crestere a cererii ce nu pare ca s-ar domoli. In prezent, conform WRI, cel putin 44 de tari au intrat in situatie de avarie in privinta consumului de apa, iar asta inseamna ca o treime din populatia globului consuma cel putin 40% din rezerva proprie de apa.

Cele mai expuse zone sunt cele din Orientul Mijlociu si nordul Africii. Mai exact, 12 din cele mai expuse 17 natiuni sunt localizate in aceste regiuni, iar top 3 numara Qatar, Israel si Liban. India nu se afla in acest top 3, dar ramane pe lista tarilor cu risc foarte ridicat. Managementul defectuos al apei din Chennai este doar varful aisbergului.

Citeste si  Bor detectat pentru prima data pe Marte

Tarile cele mai afectate nu refolosesc apa, iar daca ar face-o, ar iesi cu siguranta din aceasta situatie periculoasa pentru ca 80% din apa folosita se pierde, in acest moment. Australia este un exemplu foarte bun prin care putem vedea ca managementul apei poate salva o tara aflata pe marginea unei prapastii. A reusit sa injumatateasca utilizarea domestica a apei, desi tara inca trece prin episoade de seceta crunta.

Daca natiunile lumii nu eficientizeaza agricultura, pentru a scadea consumul de apa, si nu recicleaza si reutilizeaza apa folosita, rezervele de apa potabila vor continua sa scada.

[sursa]