Cum a aparut viata pe Terra

1.16460_IMG_0960-copy_0O teorie spune ca impactul cu o cometa sau un asteroid ar fi declansat procesul vietii pe Terra si au aparut dovezi care sa sustina ideea.

Folosind un laser foarte puternic pentru a simula o coliziune, oamenii de stiinta de la Academia de Stiinte din Cehia au creat 4 ingrediente de ARN intr-o supa chimica. Chiar daca experimentul nu poate dovedi cum a aparut viata, este pentru prima data cand apar aceste patru molecule in acelasi experiment.

Savantii s-au chinuit decenii la rand sa recreeze conditiile de la inceputurile Terrei pentru a afla ce anume a dus la aparitia vietii. Aceasta a inceput acum 4 miliarde de ani, o perioada care coincide cu Bombardamentul Tarziu, cand Terra a fost nimicita de coliziuni cosmice. In timp ce unii oameni de stiinta sunt de parere ca acestea au eliminat orice forma posibila de viata, altii cred ca anumite molecule ar fi supravituit.

Pentru a simula impactul, un laser puternic a lovit o supa chimica, in care putem gasi argila si o molecula intitulata formamida. Aceasta este o chimicala simpla ce apare dupa ce cianura de hidrogen reactioneaza cu apa. Unii savanti cred ca formamida este parintele ingredientelor vietii, ea fiind foarte raspandita pe Terra timpurie si prezenta in cozile cometelor. S-a dovedit ca e posibila crearea unor temelii genetice folosind formamida impreuna cu alte ingrediente.

Citeste si  Laptopul chimic ce va fi folosit de NASA pe Marte

Lumina laserului a generat o presiune imensa, temperaturi de peste 4200 grade Celsius, raze X si radiatie ultravioleta, simuland, astfel, conditiile create de un impact cosmic. Printre moleculele rezultate putem numara ingredientele ARN-ului: adenina, guanina, citosina si uracil, primele trei fiind prezente si in ADN si chiar daca aceasta este considerata molecula vietii pe Terra, multi cred ca ARN-ul ar fi prima care a codat informatia genetica.

[sursa]