Ignoranța te face mai eficient

lucrandNimanui nu-i place sa i se spuna ca este ignorant, dar se pare ca neacordarea atentiei poate fi benefica uneori, conform unui nou studiu.

Cercetatorii americani au descoperit ca atunci cand oamenilor li se spune sa ignore anumite informatii, acestia devin mult mai eficienti in indeplinirea unor taskuri vizuale. In acelasi mod, iti eficientizezi mult mai mult cautarea, daca stii ce cauti.

„Indivizii care ignora in mod voit informatii care le-ar putea distrage atentia, au o cautarea vizuala mult mai eficienta, un skill extrem de important pentru cei care au asemenea activitati din punct de vedere profesional, cum sunt cei care verifica bagajele prin intermediul razelor X in aeroport ” – Corbin A. Cunningham, Johns Hopkins University

In timp ce cercetarile precedente au descoperit ca oferirea unor informatii nerelevante oamenilor ii poate incetini, noul studiu sugereaza ca, daca avem timp sa invatam ceea ce trebuie sa ignoram, devenim mult mai rapizi si eficienti in activitatea de cautare vizuala.

Pentru a-si testa teoria, cercetatorii le-au cerut participantilor sa gaseasca anumite litere pe un ecran plin de caractere. In cateva teste, participantilor le-au fost date indicii, cum ar fi culoarea pe care ar trebui sa o ignore. Alteori nu a fost oferit nici un indiciu.

Rezultatele, publicate in Psychological Science, ne arata ca, atunci cand participantii au primit ca indiciu o culoare de ignorat, initial acesta le-a incetinit timpul de reactie, dar, dupa ce au parcurs 100 de teste cu aceeasi culoare ignorata, participantii au gasit litera mult mai repede decat cei carora nu li s-a spus ce culoare sa ignore.

„Atentia este de multe ori considerata un factor care ajuta la procesarea lucrurilor importante din jurul nostru. Studiul acesta subliniaza importanta ignorantei active a anumitor stimuli. Putem vorbi despre partea intunecata a atentiei.” – Howard Egeth, psiholog

Cu alte cuvinte, capacitatea de a ignora lucruri este parte a capacitatii de a fi atent la ceea ce este cu adevarat important. Nu este pentru prima data cand cercetatorii au analizat aceasta zona a neurostiintei. Anul trecut, un studiu demarat de savantii de la Brown University a descoperit ca reusim sa atingem neatentia optima atunci cand ignoram lucruri, cum ar fi senzatia de durere.

„Este vorba despre mecanismele pe care le foloseste creierul pentru a bloca detalii care ne distrag atentia” – Stephanie Jones, cercetator in cadrul studiului

Oamenii de stiinta cred ca aceasta abilitate de a bloca informatii care nu ne sunt necesare este cruciala pentru modul in care procesam informatia. Alt studiu efectuat de cercetatorii de la US National Institute of Neurological Disorders and Stroke anul trecut a mapat circuitele din creierele soarecilor responsabile de ignorarea informatiilor care distrag atentia. Daca acestea nu mai functioneaza corect, savantii cred ca nu mai stim ce sa ignoram si, deci, nici la ce sa fim atenti.

„In mod normal, folosim un mic procentaj al stimulilor pe care ii primim pentru ne defini comportamentul, dar in multe tulburari neurologice, creierul este suprasolicitat. Primeste foarte multa informatie care nu este controlata in mod eficient pentru ca procesul filtrarii este defect” – Michael Halassa, cercetator

[sursa]

Citeste si  Am aflat ce este senzatia de deja vu!