Juno: Prima orbita completa in jurul planetei Jupiter

juno jupiter
NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Sonda Juno a efectuat cu succes primul din cele 36 de zboruri orbitale in jurul lui Jupiter. Distanta cea mai mica la care s-a aflat de planeta gigantica gazoasa a fost de 4.200 km. In acel moment, Juno calatorea cu o viteza de 208.000 km/h fata de Jupiter.

„Primele informatii telemetrice primite indica faptul ca totul a decurs conform planului si ca sonda functioneaza corespunzator”, a afirmat Rick Nybakken, manager al proiectului Juno din cadrul Jet Propulsion Lab de la NASA.

Acest prim fly-by a fost pentru intaia oara cand Juno a avut toate instrumentele activate, utilizandu-le pentru a inregistra informatii despre Jupiter pe durata zborului orbital.

In urmatoarele saptamani vor fi prezentate o serie de imagini surprinse de JunoCam – un dispozitiv ce capteaza imagini ale luminii vizibile – iar pe viitor vor fi furnizate si rezultatele obtinute de instrumentele de la bordul sondei. Imaginile de inalta rezolutie ne vor permite analizarea atmosferei joviene, precum si sa vedem pentru prima oara polii Nord si Sud ai planetei gazoase.

„Ne aflam pe o orbita pe care nu a mai fost nimeni niciodata, iar aceste imagini ne ofera o perspectiva complet noua asupra lui Jupiter, a spus Scott Bolton, cercetator principal al misiunii Juno, de la Southwest Research Institute din San Antonio.

Va dura cateva zile pana cand vor fi receptionate toate datele stiintifice obtinute pe durata zborului orbital si un timp chiar mai indelungat pana cand vor fi analizate.

Citeste si  Planetă pitică descoperită în Sistemul nostru Solar

Sonda Juno a fost lansata pe 5 august 2011 din Cape Canaveral, Florida, si a ajuns in preajma planetei Jupiter pe 4 iulie 2016. Misiunea sa presupune alte 35 de zboruri orbitale, iar finalul acesteia este programat pentru februarie 2018.

Alina Burlacu

[sursa]