Juno intră în “safe mode” chiar lângă Jupiter

juno
NASA

Naveta spațială Juno, trimisă de NASA, a intrat pe neașteptate în safe mode cu doar 13 ore înainte de momentul trecerii sale pe lângă Jupiter, în noaptea de marți.

Juno orbitează în jurul lui Jupiter din 4 iulie și, datorită orbitei sale eliptice, ajunge îndeajuns de aproape cât să poată colecta date științifice o dată la 53 de zile. Dar la ultima apropiere, ceva a provocat închiderea automată a tuturor instrumentelor de pe Juno, ceea ce înseamnă că nu au putut fi colectate date. NASA încă încearcă să înțeleagă ce a mers prost.

La o conferință de presă, Scott Bolton (principalul investigator al lui Juno) a declarat că închiderea automată se pare că ar fi fost cauzată de o problemă de software care a comandat computerului să se repornească pentru că a detectat o “condiție neprevăzută”.

Nu este încă foarte clar care au putut fi condițiile neașteptate, dar NASA e de părere că problema nu  a fost cauzată de nivelul ridicat de radiații sau de câmpul magnetic din jurul lui Jupiter, care la prima apropiere din 27 august s-a dovedit a fi mult mai puternic decât se credea.

Citeste si  Cea mai clară imagine a Nebuloasei "Dreptunghiul Roșu"

Când una dintre probele NASA intră în safe mode (așa cum a pățit și Curiosity), înseamnă de fapt că toate subsistemele „inutile”, inclusiv instrumente științifice și aparate de fotografiat, sunt oprite, iar nava spațială sau rover-ul se orientează către Soare pentru a se asigura că primește cât mai multă energie.

Vestea bună vine de la computerul încorporat al lui Juno care a revenit online și care pare că se va recupera complet.

Vestea proastă este că fiecare zbor pe lângă Jupiter este o imensă ocazie pentru noi să colectăm informații prețioase despre această planetă, și tocmai ce am ratat una. Însă, la prima apropiere s-au colectat o mulțime de date fascinante, oferind cercetătorilor o primă privire la 400 km sub pătura de nori care acoperă planeta.

Următoarea apropiere este programată pentru 11 decembrie, și sperăm ca toate instrumentele să funcționeze la capacitate maximă.

Valentin Ioniță

[sursă]