Lacuri albastre bizare apar in Antarctica, iar vestile nu sunt bune

lacuri albastre
DigitalGlobe, Inc.

Oamenii de stiinta au confirmat faptul ca mii de lacuri albastre au aparut pe gheata din estul Antarcticii, fapt ce i-a ingrijorat foarte mult.

Care este problema? Au mai vazut asa ceva intamplandu-se. Calota glaciara din Groenlanda se dezintegreaza rapid, pierzand 1 trilion de tone de gheata intre 2011 si 2014, iar cercetatorii cred ca lacurile sunt de vina.

O echipa de cercetatori britanici a analizat sute de imagini luate prin satelit si date meteorologice colectate din zona ghetarului Langhovde din estul Antarcticii si au descoperit ca s-au format aproape 8.000 de asemenea lacuri intre anii 2000 si 2013.

Unele asemenea formatiuni, cunoscute ca lacuri supraglaciare, par ca se scurg sub podurile de gheata, fapt ce ar avea consecinte grave pentru stabilitatea intregului acestora.

Citeste si  Piramida din Antarctica

Lacurile se formeaza in timpul verii, cand temperatura aerului creste. Nu se pastreaza pentru mult timp. Ori dispar prin re-inghetare, in cel mai bun caz, ori se scurg prin gheata plutitoare sau se revarsa in raurile de pe suprafata inghetata pentru a ajunge apoi sub gheata. Aceste ultime doua situatii au fost descoperite in Groenlanda, grabind dezintegrarea ghetarilor.

[sursa][foto]

Petru Stratulat