Masina Timpului – 09 august

S-au nascut:

 • Marvin Minsky – 1927: activand in domenii ca stiinta cognitiva si ale computerelor, inteligentei artificiale si filosofiei mintii, este co-fondatorul a ceea ce se numeste acum  Laboratorul de Informatica si Inteligenta Artificiala de la MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA). A fost un talentat pianist de improvizatie, publicand propriile pareri in ceea ce priveste legatura dintre muzica si psihologie.
 • Contele Quaregna Amedeo Avogadro – 1776: nascut in Piedmont – Sardinia, unde a introdus sistemul metric, este cunoscut pentru contributia sa la teoria moleculara, prin definirea Legii lui Avogadro care spune ca volume egale de gaze, in aceleasi conditii de temperatura si presiune, contin acelasi numar de molecule.
 • morton
  Folosirea eterului ca anestezic de catre Morton

  William T. G. Morton – 1819: se presupune a fi primul stomatolog care a folosit eterul pe post de anestezic, la 30 septembrie 1846, intr-un cadru privat. La 16 octombrie 1846, la Spitalul General din Massachusetts,  doctorul John Collins Warren a indepartat o tumoare de pe gatul pacientului, folosind aceeasi metoda, de data aceasta in mod public. Prima utilizare a eterului ca anestezic este comemorata prin Monumentul Eterului (sau „Bunul Samaritean”), o statuie-fantana din Gradina Publica din Boston, netrecandu-se, insa, niciun nume care sa ateste pionierul acestei descoperiri.

 

FACTS:

 • Nagasaki
  „Un cimitir fara nicio piatra de mormant in picioare”

  1945 – americanii au aruncat bomba atomica asupra localitatii Nagasaki, Japonia (denumita „Fat Man”), a doua din Al doilea Razboi Mondial. Prima („Little Boy”) cazuse cu 3 zile inainte, pe 6 august, la Hiroshima.

 • 1898 – s-a emis brevetul pentru motorul cu combustie interna diesel in SUA, pe numele lui Rudolf Diesel.
 • 1910 – Alva J. Fisher a primit brevetarea pentru masina de spalat electrica in Chicago, Illinois.

[sursa][sursa][foto][foto]