Masina Timpului – 18 august

S-AU NASCUT:

  • 1897 – Bern Dibner: inginer electronist, industrias si istoric in domeniul stiintei si tehnologiei nascut in Ucraina. A pus bazele a doua colectii de carti ce trateaza istoria stiintei si tehnologiei. Pasiunea sa pentru munca lui Leonardo Da Vinci l-a facut sa obtina de-a lungul timpului o multime de lucrari despre viata lui. Aceasta colectie a crescut odata cu interesul lui Dibner pentru istoria electricitatii, a tehnologiei in epoca renascentista, a stiintei si tehnologiei in general. Colectiile sale au fost adapostite, printre altii, de biblioteca Burndy, ale carei baze au fost puse de catre Dibner insusi in 1941, si Muzeul National de Istorie Americana (volumele apartinand institutului Smithsonian).
  • 1824 – Pierre-Emile Martin: nascut in Franta, a activat in domeniul ingineriei industriale. Acesta a folosit cuptorul cu vatra deschisa dezvoltat de inginerul german Carl Wilhelm Siemens pentru a produce otel in 1865. Procesul respectiv de obtinere a metalului este cunoscut sub denumirea de procesul Siemens-Martin.
  • 1685 – Brook Taylor: matematician englez cunoscut pentru teorema lui Taylor si seria lui Taylor.

FACTS:

  • soare
    Foto: NASA

    1868 – a fost descoperit heliul de catre Pierre Janssen si Joseph Norman Lockyer. Separat, cei doi au studiat soarele, ajungand la concluzia ca acesta putea fi analizat nu doar in timpul eclipselor. Studiile lor au aratat existenta unor linii luminoase in spectrul cromosferei (stratul de culoare roz, compus din gaze și din aburi incandescenți, care inconjoara Soarele si este vizibil în timpul eclipselor totale), concluzionand ca aceasta este de natura gazoasa. In spectrul solar a fost identificata si o linie galbena stralucitoare, cauzata, spun ei, de un element inca necunoscut pe Pamant. Aceasta a fost prima data cand un element a fost descoperit in spatiu inainte de a se fi aflat de existenta lui pe Terra. Lockyer i-a spus „helios” dupa numele grecesc al Soarelui.

  • 2016 – ca o noutate, o stire din „viitor” (diferenta de fus orar este de 8 ore): NASA lanseaza invitatie jurnalistilor de a vizita si intervieva expertii in domeniu cu privire la activitatile specifice operatiunii „Calatorie catre Marte„. „Meniul zilei” cuprinde vizita in New Orleans unde sunt fabricate parti din sistemul de lansare (Space Launch System) si din nava spatiala Orion. Ziua se incheie in Mississippi la Centrul Spatial Stennis unde se va testa motorul RS-25.
  • 1932Jim Mollison ramane in istorie, fiind primul pilot ce zboara solo peste oceanul Atlantic de la Est la Vest, plecand din Portmarnock (Irlanda) si aterizand in Canada, la Pennfield.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [sursa] [foto] [foto]